Napětí na Blízkém východě roste. USA a Británie prý zaútočily na Jemen

Ilustrační foto: hosny salaš z Pixabay

Napětí na Blízkém východě narůstá. Podle The Jerusalem Post má Izrael útočit na pozice Hizballáhu v Libanonu a USA s Velkou Británií údajně na cíle v Jemenu.

USA a Velká Británie měly zaútočit na jemenské město Governate Taiz, uvedl The Jerusalem Post bez bližších podrobností. Zároveň měly letecké síly Izraele zaútočit v Libanonu na Hizballáh, jehož dron naopak na severu Izraele v oblasti Galilea zranil 19 lidí. Izraleská armáda rovněž vyzývá k evakuaci města Beit Hanoun na severu Gazy.

Mezitím se primárně čeká na to, zda nebo spíš kdy Írán provede letecký útok na Izrael v odvetě za zabití jednoho z vůdců Hamásu Ismaila Haniyeha na svém území. USA a Velká Británie proto neustále přesouvají do oblasti konfliktu další plavidla, dle amerických vyjádření proto aby demosnitrovaly sílu a odvrátily tak možný konflikt. Zda a proč skutečně zaútočily na Jemen, není zcela potvrzeno.

Izrael má zřejmě pocit, že zbytek světa se k němu ale staví až zády. Jeho vyslanec u OSN Gilad Erdan tuto organizaci kritizoval, její při řešení otázky Íránu povzbuzuje islámskou republiku, aby pokračovala v agresi vůči Izraeli. „Írán si vykládá mlčení světa a OSN tak, že dává zelenou k útoku na Izrael,“ řekl Erdan podle The Jeruslaem Post a dodal: „Je to jako ostudné ticho světa, když nacisté na konferenci ve Wannsee rozhodli o genocidě židovského národa.“ Nutno ovšem dodat, že Írán ústy svého prezidenta zatím jen řekl, že bude na smrt Haniyeha reagovat, a že si nepřeje eskalaci konfliktu.

Mezitím město Nagasaki překvapilo, když nepozvalo izraelského velvyslance na vzpomínkovou akci ke svržení atomové bomby. Údajně kvůli zajištění bezpečnosti účastníků. Na protest proti tomuto kroku se akce nezúčastní ani velvyslanec USA. Mezi pozvanými jsou přitom zástupci i takových zemí jako Sýrie, Jemen, Venezuela, Čína, Myanmar či Afghánistán, které opakovaně porušují lidská práva, připomněl The Jerusalem Post s odvoláním na informace Japan Times.