McAfee prohlásil, že obvinění v USA jsou politicky motivovaná

Zakladatel americké antivirové společnosti McAfee, který ve Španělsku bojuje proti vydání do Spojených států, u soudu řekl, že obvinění proti němu jsou politicky motivovaná. John McAfee byl letos v březnu v USA obviněn z podvodů s kryptoměnami a spiknutí za účelem praní peněz. Podle prokuratury se též vyhýbal placení daní. Informovala o tom agentura Europa Press, podle níž by McAfeeho mohl čekat v případě vydání a odsouzení trest až 30 let.

Pětasedmdesátiletý McAfee před soudem vypovídal z vězení prostřednictvím videohovoru. Tvrdí, že obvinění proti němu jsou politicky motivovaná a pokud bude vydán do Spojených států, stráví zbytek života za mřížemi. Za politický základ obvinění považuje fakt, že z pozice kandidáta Libertariánské strany na prezidenta USA kritizoval americký daňový úřad IRS. Ten ho později obvinil z toho, že neplatí daně.

O tom, zda bude vydán, rozhodne soud v nadcházejících dnech. McAfee byl zatčen v říjnu na mezinárodním letišti v Barceloně. Soud tehdy rozhodl, že do rozhodnutí o vydání bude zadržen.

Americké úřady tvrdí, že John McAfee a jeho spolupracovníci díky klamání investorů získali přes 13 milionů dolarů (273 milionů Kč). Kromě McAfeeho byl obviněn také Jimmy Gale Watson. Podle prokuratury v letech 2017 a 2018 zneužili zájmu investorů o trh s kryptoměnami, aby vydělali miliony dolarů pomocí „lží a podvodů“.

Obvinění údajně nakupovali levné kryptoměny, které pak pomocí falešných a zavádějících informací doporučovali lidem sledujícím McAfeeho twitterový účet, aby uměle zvýšili jejich cenu a následně vydělali na jejich prodeji. Propagovali rovněž nabídky nových kryptoměn, aniž přiznali, že za to dostávají peníze.

Komentář SH:

John McAfee je v podstatě obviňován z toho, co dělá kdekterý influencer propagující zboží svých sponzorů na youtube. Sociální sítě jsou sice důležitým informačním zdrojem, ale je zapotřebí ověřovat nejen informace, ale také toho, kdo je zde publikuje. To by mělo vědět už každé dítě, které ve škole absolvovalo kursy počítačové gramotnosti. McAfee, pokud vím, není ani broker, ani emitent kryptoměn, ani bankovní analytik a už vůbec není členem žádné komise pro cenné papíry nebo někdo takový.

Podle státního zástupce ve státě Tennessee se McAfee nadto vyhýbal placení daní. Nepřiznal mimo jiné příjmy z propagace kryptoměn, konzultační činnosti, prodeje práv na svůj životní příběh do dokumentu a z veřejných vystoupení.

McAfee založil v roce 1987 jednu z prvních firem na tvorbu programů pro zajištění bezpečnosti na internetu. McAfee sice tuto firmu již dávno opustil, ta však stále nese jeho jméno.