Kamala Harris: podporuje Izrael či cílené míchání národností ve školách. Fandí jí 38 % Američanů

Vice President Kamala Harris takes her official portrait Thursday, March 4, 2021, in the South Court Auditorium in the Eisenhower Executive Office Building at the White House. (Official White House Photo by Lawrence Jackson)

Pokud Joe Biden odstoupí, je podle CNN téměř jisté, že jej nahradí viceprezidentka Kamala Harris. Bývalá státní zástupkyně s kořeny z Jamajky.

Kdo je žena, které se může splnit její sen o kandidatuře na prezidentský úřad? Harris o ní totiž usilovala už v roce 2019, avšak ustoupila právě Joe Bidenovi. Ten si ji později vybral jako svoji viceprezidentku.

Z jejích dřívějších projevů a postojů je zjevný silný sociální akcent a orientace na integraci „menšin“ do společnosti. Podporovala například cílené rozvážení afroamerických dětí do škol s převahou bílých dětí. Podle Wikipedie dokonce vyčetla Bidenovi, že byl proti tomuto programu. Na mnoha místech zdůrazňovala svůj původ.

Chce chránit imigranty, a dokonce hovořila o potřebě snížit prostředky na represivní síly, a naopak jejich přesměrování do sociální oblasti. O jejím sociálním cítění asi dobře vypovídá citát: „Stála jsem na žebříku před detenčním centrem pro mladistvé přistěhovalce Homestead u Miami, dívala se přes plot a viděla děti seřazené jako vězni. Byly oddělené od svých rodin a umístěné do tohoto soukromého detenčního zařízení. Bylo to hrozné.“

Podporuje také širší zdravotní pojištění. V mezinárodní politice zastává pozice Izraele. O postoji k Ukrajině nejsou zprávy jednoznačné. Nicméně se vyjádřila, že Rusko Ukrajinu napadlo a že je to špatně.

Podle aktuálního průzkumu Fivethirtyeight.com s ní souhlasí 38,6 % Američanů, zatímco 50,4 % s ní nesouhlasí. Ovšem Donald Trump na tom není o mnoho lépe. Příznivé mínění o něm 41,5 % a nepříznivé 53,9 %.