Kamala Harris: hvězda, za níž se ale táhnou i stížnosti podřízených

Jednou z věcí, která pravděpodobnou kandidátku na prezidentku charakterizuje, je její smích. Na fotce (vlevo) z roku 2020 se starostku Oaklandu Libby Schaaf. Foto: The United States Senate – Office of Senator Kamala Harris, Public domain, via Wikimedia Commons

Odstoupení Joe Bidena z prezidentského klání natolik potěšilo řadu demokratů a jejich příznivců, že se hned začaly hromadit peníze na volebním účtu. Tým Donalda Trumpa bude muset změnit kampaň, protože trefovat se do Bidena s jeho zmatením a přeřeknutími bylo snadné. Kamala Harris, která jej pravděpodobně nahradí, je svým způsobem hvězdou v plné síle. Nicméně i ona má zjevně slabá místa.

K těm největší asi patří klesající popularita v době, kdy jako viceprezidentka měla na starosti část imigrační politiky. A pokud to někdo šikovně vytáhne, tak konflikty s personálem Bílého domu a podřízenými. O těch se ovšem píše v rovině spekulací a výpovědí nejmenovaných bývalých podřízených.

Kamala Harris pochází z rodiny, kde otec přišel z Jamaiky a matka z Indie. Její matka si prý odmala uvědomovala, že má doma dvě černošské dcery, které to nebudou mít snadné. Podle citací na serveru The Conservateur jim ale zároveň říkala, že mohou dosáhnout všeho, co budou chtít.

Starší dcera Kamala vystudovala práva a stala se státní zástupkyní. V roce 2010 byla dokonce zvolena generální prokurátorkou Kalifornie. Pustila se do politiky. Záhy si získala popularitu svými rétorickými dovednostmi a schopností se smát. Dokonce už jednou usilovala o kandidaturu na prezidentský úřad. Vzdala se jí ale ve prospěch Joe Bidena.

Jak velí její původ, od počátku se věnovala podpoře imigrantů a dětí z nebělošských rodin. Až trochu kontroverzně mohou působit dvě její aktivity zmíněné Wikipedií – podpora pozitivní diskriminace na vysokých školách a podpora cíleného rozvážení dětí například černošského původu do škol s bělošskou většinou. Taková cílená manipulace s lidmi ji staví do levé části politického spektra, kde ji také mnozí vidí.

Naopak velmi populární jsou aktivity k uvolnění potratové politiky, kvůli níž se dokonce zúčastňovala demonstrací. Podle otevřených zdrojů, jakými jsou Wikipedie nebo americké zpravodajské weby, vždy zdůrazňovala, že stát nemá právo říkat ženám, co mají dělat se svým tělem.

stát nemá právo říkat ženám, co mají dělat se svým tělem

Rovněž podporovala rozšíření zdravotního pojištění. Je stoupenkyní Izraele a podporuje Ukrajinu, i když trochu nemotornými slovy.

Přes to všechno po nástupu do úřadu viceprezidentky její popularita mezi občany klesla, podle průzkumu USA Today před dvěma lety až na 28 %, což z ní podle BBC učinilo jednu z nejméně populárních viceprezidentek (momentálně je ale zhruba o deset procentních bodů výše!).

Jak upozornil britský veřejnoprávní web, jednou z příčin je její agenda. Dostala totiž téměř nesplnitelný úkol. A sice řešit základní příčiny nedokumentované migrace do USA ze zemí Střední Ameriky. Někteří si to ale podle BBC vysvětlili tak, že má řešit celou imigraci. Což jí právě mohlo uškodit. Téměř to prý zakrylo její podíl na mnoha úspěších Bidenovy agendy.

Je tu ale ještě jedna věc, kterou by mohl Trumpův tým vytáhnout. A sice její osobnost. Podle BBC měla ve Washington Post anonymní bývalá zaměstnankyně říct, že není ochotná dělat nezbytnou práci a svou frustraci si vybíjela na asistentech. Další nejmenovaný muž měl prohlásit: „S Kamalou musíte snášet neustálé množství kritiky, která ničí duši, a také její vlastní nedostatek důvěry… Takže neustále podpíráte tyrana a není vlastně jasné proč.“ Kromě toho měla mít její kancelář třenice s ostatními částmi Bílého domu.

Tým Donalda Trumpa určitě už všechna negativa studuje, aby je řádně využil/zneužil ve zbytku kampaně.