Írán se chystá k útoku, napsal The Jerusalem Post

Jeruzalém, Západní zeď – Zeď nářků. Foto:Ri Butov z Pixabay
Jeruzalém, Západní zeď – Zeď nářků. Foto: Ri Butov z Pixabay

Írán se připravuje k útoku, napsal v titulku jedné ze zpráv web The Jeruzalem Post (TJP). Odvolává se především na zprávy USA, že zaznamenaly pohyb odpalovacích zařízení raket v Íránu. Cituje přitom The Wall Street Journal. Podle webu může být připraveno až 12 odpalovacích míst.

„Podle íránských prohlášení z posledních dnů se zdá, že íránský útok v reakci na zavraždění Ismaila Haniyeha v Teheránu by měl být významný a rozsáhlý,“ uvádí neziskové centrum zaměřené na Blízký východ Alma. Právě na něj se odvolává The Jeruzalem Post, pokud jde o 12 poteniálních odpalovacích míst. Alma očekává kromě dronů také balistické a řízené střely.

Nový prezident Íránu Mas’úd Pezeškian už prohlásil, že si nepřeje rozšíření konfliktu, avšak že na smrt jednoho z vůdců Hamásu, Ismaila Haniyeha bude reagovat. Pezeskian je považován mezinárodním společenstvím za umírněnějšího, než jeho předchůdci, a za reformátora. Stále jde ale o Íránčana, nehledě na to, že reálně je skutečným vůdcem země duchovní Sajjid Alí Chameneí.

Írán už zaútočil na Izrael v noci ze 13. na 14. dubna, a to v reakci na zabití velitele Islámských revolučních gard Mohammeda Rezy Zahediho. Izrael však drtivou většinu střel zachytil. Podle odborníků na Blízkých východ ani nikdo nepočítal, že se útok skutečně povede, protože Írán nechce otevřenou válku a potřeboval jen udělat silné gesto. Tentokrát ale Alma očekává, že útok bude silnější. Navíc americké tajné služby podle TJP očekávají, že půjde o dvě vlny koordinovaných akcí Íránu a Hizbaláhu.

V pondělí se také Pezeškian a mnozí íránští vojenští představitelé sešli z bývalým ruským ministrem obrany Sergejem Šojgu. Podle některých médií jim blízký Putinův spolupracovník měl slíbit pomoci posílit protivzdušnou obranu.

Pokud by se nakonec přece jen pustil do otevřené války, mohlo by to otřást především cenami plynu, k jehož patří největším producentům.