Inflace v USA zpomalila podle očekávání

Ilustrační Foto: Gerd Altmann z Pixabay

Meziroční růst spotřebitelských cen ve Spojených státech amerických v dubnu zpomalil na 3,4 % z březnového tempa 3,5 procenta. Meziměsíční růst cen pak byl slabší, než se čekalo. V tiskové zprávě to oznámilo americké ministerstvo práce. Klesající trend podporuje očekávání finančních trhů, že americká centrální banka (Fed) by mohla zhruba v září začít snižovat úrokové sazby.

V meziměsíčním srovnání se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,3 %, v březnu a v únoru stouply o 0,4 procenta. Analytici podle agentury Reuters očekávali, že ceny stoupnou meziměsíčně o 0,4 procenta. Meziroční růst cen analytici odhadovali na 3,4 procenta.

Ekonomové očekávají, že inflační tlaky v tomto čtvrtletí odezní a že ceny se budou postupně přibližovat dvouprocentnímu cíli Fedu, jak se trh práce ochlazuje. Tento názor sdílí i šéf Fedu Jerome Powell.

„Očekávám, že inflace v měsíčním srovnání zamíří dolů /…/ na úrovně, které se blíží těm nižším hodnotám, které jsme zaznamenávali v loňském roce,“ řekl v úterý Powell.

Předloni v červnu se meziroční míra inflace v USA vyšplhala až na 9,1 %, byla tak nejvýše za více než 40 let. Fed předloni v březnu zahájil zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat inflaci pod kontrolu. Jeho základní sazba od té doby stoupla o více než 5 procentních bodů. Naposledy Fed úroky zvýšil loni v červenci. Základní sazba se teď nachází v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což je nejvyšší úroveň od roku 2001.

Meziměsíční míra takzvané jádrové inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny energie a potravin, v dubnu zpomalila na 0,3 % březnových 0,4 procenta. Meziročně takto definované ceny vzrostly o 3,6 %, což byl nejslabší meziroční nárůst od dubna 2021. Následoval po březnovém meziročním zvýšení cen o 3,8 procenta.

Očekávání, že by úrokové sazby na podzim mohly jít dolů, ještě posílila zpráva o maloobchodních tržbách, které se v dubnu překvapivě nezměnily. Spotřebitelé v obavách z růstu cen omezili výdaje v internetových obchodech a v prodejnách automobilů.

Americké akcie v reakci na zprávu o inflaci zpevnily, zatímco výnosy státních dluhopisů klesaly.

„Dnešní ekonomické údaje dokonale svědčí ve prospěch snížení úrokových sazeb, neboť maloobchodní tržby se nezměnily a inflace proti znepokojivému prvnímu čtvrtletí ochladila a zpomalila,“ řekl analytik Christopher Rupkey ze společnosti FWDBONDS. „Země ještě není z nejhoršího venku, ale můžeme vidět, že už se začíná objevovat světlo na konci tunelu.“