Inflace v Německu spadla na 3,2 procenta

Ilustrační foto: Alexandra Koch z Pixabay

Meziroční míra inflace v Německu se v listopadu odhaduje na 3,2 procenta. Je to nejnižší inflace od června 2021. Oznámil to dnes německý statistický úřad Destatis.

Proti říjnu v tomto měsíci klesl index spotřebitelských cen o 0,4 procenta. Jádrová inflace, která nebere v úvahu pohyby cen potravin a energie, činila v listopadu 3,8 procenta. Ceny energie se snížily meziročně o 4,5 procenta, ceny potravin se naopak o 5,5 % zvýšily.

Měřeno harmonizovaným cenovým indexem (HCIP) byla německá meziroční inflace v listopadu na 2,3 procenta.

„Ještě minulý měsíc ceny rostly o 3,8 % a trhy počítaly s tím, že listopadové tempo růstu bude 3,5 procenta. Dnešní číslo tak předčilo očekávání,“ konstatuje Tomáš Volf, hlavní analytik společnosti Citfin. „V zemích jako Severní Porýní-VestfálskoBraniborsko, Bavorsko nebo Sasko a dalších se meziměsíčně zlevňovalo. Největší meziroční snížení inflace bylo v Bádensku-Württembersku.“

Snižování tempa růstu cenové hladiny je dobrou zprávou pro německé domácnosti a firmy. Jejich poptávka dlouhodobě meziročně klesá a příznivější vývoj cen může jejich spotřebu jen podpořit, podotýká Volf. „Slabý ekonomický výkon balancující na pomezí stagnace a špatný výhled pro příští rok však nutí Němce přehodnocovat svoje výdaje. Úrokové sazby jsou navíc historicky vysoko, což není vhodná situace pro nákupy zboží dlouhodobé spotřeby, které je financováno úvěry. Neochota Němců více utrácet je samozřejmě špatná zpráva pro české firmy,“ uzavírá analytik svůj komentář.