Francie má nového premiéra. Vítěz voleb ho odmítá

Foto: European Parliament from EU, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Michel Barnier je od čtvrtka novým francouzským premiérem. Levice ihned označila jmenování tohoto bývalého hlavního vyjednavače Evropské unie pro Brexit za skandální.

Prezident Emanuel Macron konečně utnul období téměř dvou měsíců po výsledku nových voleb bez jmenování nového předsedy vlády. Francozská politická krize tím ale zjevně neskončí. Nejsilnější uskupení z voleb, levicová koalice Nová lidová fronta, ihned označila jmenování Barniera za skandální. Už předtím podali zástupci jejího lídra, strany Nepoddajná Francie, návrh na odvolání prezidenta Emanuela Macrona. Odborníci jí ale příliš šancí na úspěch nedávají. Musela by nejprve získat silnou politickou podporu, aby se jím začal zabývat soud.

Barnier, kterého Macron jmenoval překvapivě ve čtvrtek do čela vlády, je členem strany Les Républicains (LR), navazující na předchozí politické uskupení spojené s Jacquesem Chiracem. Jejím lídrem byl i Nicolas Sarkozy. Barnier byl krátce ministrem zahraničí, o něco déle evropským komisařem a také hlavním vyjednavačem unie s britskou vládou o podmínkách brexitu. Jeho mateřská strana se zmítá v rozkolu, když se jí dnes již vyloučený předseda Éric Ciotti snažil propojit s Národní sdružením Marine Le Pen. Několik jejích poslanců se dostalo do nového shromáždění, avšak celkově je strana spíše na okraji politického spektra.

V sobotu má ve Francii proběhnout už dříve svolaná demonstrace proti jednání prezidenta, podporovaná členy vítězné koalice, vyjma socialistů. Premiér zatím bude hledat členy do své vlády. Ty navrhne ke jmenování prezidentovi. Premiér nemusí nutně požádat národní shromáždění o vyslovení nedůvěry. Je to ale zvykem a poslanci se mohou i bez toho rozhodnout vyslovit nedůvěru. V takovém případě je vláda podle ústavy povinna podat demisi. Politická krize ve Francii tak pravděpodobně nekončí.