Fond proti migraci neřeší migraci, zjistil Evropský soudní dvůr

Uprchlíci vítejte, hlásí nápis na transparentu. Foto: Maximilian Scheffler na Unsplash.

Svěřenský fond EU pro Afriku (EUTF), který vznikl v roce 2015 a měl se zaměřit na stabilitu a řešení hlavních příčin nelegální migrace a vnitřního vysídlení na africkém kontinentu, příliš nefunguje a na tyto priority se dostatečně nesoustředí. Ve své zprávě to napsal Evropský účetní dvůr (EÚD), který sídlí v Lucemburku.

Fond spadá do portfolia současné eurokomisařky pro mezinárodní partnerství Jutty Urpilainenové a bude ho mít na starosti nejspíš i budoucí český eurokomisař Jozef Síkela. Případně je možné, že zčásti bude spadat i pod novou eurokomisařku pro Středomoří Dubravku Šuicaovou. Přesné rozdělení budoucích portfolií ještě není jasné.

„Fond se soustředí na příliš velké množství projektů a má velmi široký záběr. Je tak obtížné zajistit, aby veškeré aktivity měly opravdový dopad a přinesly trvalé výsledky,“ uvedla na briefingu s novináři členka EÚD odpovědná za zprávu Bettina Jakobsenová. „Jde o užitečný nástroj, ale do budoucna by Evropská komise měla dělat víc pro to, aby zajistila, že jsou peníze využity skutečně ve prospěch daňových poplatníků v EU,“ prohlásila.

Svěřenský fond pro Afriku má k dispozici pět miliard eur (125,8 miliardy Kč) na řešení krizí v Africe a na podporu stability v oblasti. Jak ale zjistili auditoři, financování, které se má zaměřit na migraci, je nadále velmi rozptýlené a podporuje se z něj široká škála opatření v oblasti rozvoje, humanitární pomoci a bezpečnosti. Vykazovaným výsledkům navíc chybí přesnost, auditoři odhalili často nedokončené projekty.

„Při tomto auditu výkonnosti jsme zkoumali, zda podpora poskytovaná z prostředků EUTF byla zaměřena na dosažení jeho cílů, tj. na řešení základních příčin nestability, nelegální migrace a nuceného vysídlování v Africe, a zda přitom byla náležitým způsobem zohledňována ochrana lidských práv,“ uvedl Evropský účetní dvůr ve svém prohlášení. Dodal, že odhalil častá pochybení. „Všechny projekty, které jsme prověřovali, reagovaly na potřeby obyvatel, ne vždy však na ty nejnaléhavější. Rovněž přidělování finančních prostředků nebylo založeno na ukazatelích, které se týkaly specificky migrace,“ napsali auditoři.

Ve své zprávě uvedli několik příkladů, kdy finance prokazatelně neměly přímou souvislost s nejnaléhavějšími aspekty migrační krize. Šlo například o renovaci nábřeží Aš-Šábí v Benghází či obnovení římského divadla v libyjské Sabrátě. Někdy šlo o nesmyslné projekty, v jednom například škola bez připojení k elektřině obdržela mixér jako pomůcku pro výuku vaření a konzervace potravin. Jindy auditoři zjistili, že deklarované projekty vůbec nejsou dokončené, řemeslná dílna není dostavěná, jatka nejsou využívaná.

Někdy byla podpora z fondu poskytnuta opakovaně, i když nepřinesla žádné výsledky. „V roce 2018 obdržel příjemce v Gambii jako podporu opětovného začlenění poskytovanou v rámci projektu EUTF školení a grant na založení podniku v drůbežářském odvětví. Byla mu dodána kuřata, krmivo, léčivo a vybavení. V roce 2022 získal stejnou podporu jako v roce 2018, přestože ústně potvrdil, že v předchozích letech nevykonával žádnou činnost. Když jsme ho v roce 2023 navštívili, byla již všechna jeho zvířata rozprodaná a ani tento druhý projekt financovaný Evropskou unií už nefungoval,“ konstatoval ve své zprávě Evropský účetní dvůr.

Komentář SH:

Předseda vlády Petr Fiala jásal, jak důležité a rozlehlé portfolio obdrží Jozef Síkela, jestli ho schválí Evropský parlament. Jiní zase, že záleží na Síkelovi, jak se svého portfolia ujme, aby z toho Evropa něco měla. Evropský účetní důr konstatuje, že z nějakých 5 mld. EUR evropský daňový poplatník neměl vůbec nic. Zřejmě bude nejvíce záležet na tom, co za těch plánovaných 300 mld. EUR v rozpočtu Síkelova komisariátu a co s těmi 3000 úředníky mu paní z Leyenů přikáže nebo dovolí udělat.