EU podpoří vědecké uvažování mladých nad potravinami

Ilustrační foto: Silvia z Pixabay

Vybíráme si bezpečné potraviny. To je mottem kampaně, kterou právě rozjíždí Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) s partnerskými organizacemi v 16 členských státech EU, včetně České republiky. EFSA to oznámil v tiskové zprávě.

Cílem kampaně je připomínat, že při výběru potravin je důležité myslet i na to, zda suroviny, ze kterých jídlo připravujeme, jsou čerstvé a neobsahují nežádoucí látky. Úřad bude učit občany v evropských zemích uvažovat kriticky při každodenním výběru potravin. Nabízí spotřebitelům praktické a snadno dostupné informace. Například rady, jak číst etikety na potravinách, jak porozumět přídatným látkám nebo jak potraviny připravovat a skladovat. Kampaň se zabývá různými tématy souvisejícími s potravinami. Letos se zaměří na užitečné rady spotřebitelům pro zajištění správné hygieny potravin v domácnosti, omezení plýtvání potravinami a na poskytování informací o tom, co se v EU dělá v boji proti nemocem přenášeným potravinami.

„Úřad EFSA spolupracuje s národními institucemi pro bezpečnost potravin a s vědci z celé Evropy na tom, aby byly potraviny bezpečné, zdravé a udržitelné. Kampaň #EUChooseSafeFood propojuje vědecké poznatky o bezpečnosti potravin s potravinami, které se dostávají na náš stůl, umožňuje spotřebitelům správně se rozhodovat při výběru potravin a přispívá k tomu, aby veřejnost lépe porozuměla potravinám. Velmi mě těší, že tato kampaň stále nabírá na dynamice a že se letos do kampaně přihlásilo více národních partnerů než kdykoli předtím,“ prohlásil výkonný ředitel úřadu EFSA Bernhard Url.

Kampaň se zaměřuje především na občany evropských zemí ve věku od 25 do 45 let, přičemž důraz je kladen především na mladé rodiče a na osoby se zájmem o bezpečnost potravin a vědu. Zdůrazňuje úlohu evropských vědců, kteří společně usilují o ochranu spotřebitelů před riziky spojenými s potravinami.

Generace občanů 45+ se tedy mohou kampani vyhnout, vyplývá ze zprávy. Tito „starší“ se tak budou spoléhat na vlastní zkušenosti s vědeckými poznatky o tom, které potraviny nebo přídatné látky škodí či neškodí. Například se nepotvrdily vědecké teorie o škodlivosti kávy, másla, potravinářských barviv, aj. Nebo naopak, nepotvrdil se blahodárný účinek palmového oleje, umělých sladidel, veganské stravy, apod.