Energetická pravidla sráží ceny německých nemovitostí

Foto: Markus Spiske na Unsplash

Požadavky na energetickou (ne)náročnost domů trápí nejen Čechy, ale i Němce. Podle Handeslblattu ceny těch nemovitostí, které je nenaplňují, povážlivě klesají.

„Domy se špatnou energetickou náročností hodně ztratily na hodnotě a mnohé se obtížně prodávají. Majitele to těžce zasáhne,“ napsal web deníku. Na vině jsou jak vysoké ceny energií, tak legislativní nejistota.

Cenový rozdíl mezi domy v nejlepší a nejhorší kategorii energetické náročnosti už dosáhly 27 procent a trvale rostou. Letos začal v Německu platit nový zákon o vytápění budov, přičemž majitelé s ním spojují řadu otazníků a nejasností. A to jak ohledně povolených způsobů vytápění, tak financování nákladných úprav ke zlepšení energetické úspornosti.

Podle nového zákona musí být každý nový topný systém napájen z 65 procent obnovitelnými zdroji energie. Výměna stávajících ale není povinná a podle webu spolkové vlády se musí toto nařízení naplnit až do poloviny roku 2028.

Přestože v Německu došlo k masivnímu odklonu od plynu, vláda uvádí, že přibližně tři čtvrtiny topných systémů jsou stále poháněny fosilním plynem nebo ropou. Každopádně, kdo má plynové topení, toho zasáhnou emisní povolenky. Kdo vytápí eletřinou, obává se cen energie, jichž se Německo stává dovozcem. Dotace umožňují přejít třeba i na biomasu nebo kombinaci solárů s olejem či plynem. Stejně jako u nás si ale kdejaký Němec klade otázku, jak se rozhodnout, když nikdo neví, co nás čeká.