ECB udělá maximum, aby dostala inflaci na dvě procenta

Inflace v eurozóně v letošním roce klesne z rekordního maxima a Evropská centrální banka (ECB) je připravena podniknout veškerá opatření nutná k tomu, aby ji dostala na cílová 2 procenta. Prohlásila to prezidentka ECB Christine Lagardeová.

V prosinci inflace v eurozóně vystoupila na rekordních 5 %, což je více než dvojnásobek cílové hodnoty. Důvodem byl prudký růst nákladů na energii a omezení dodávek, které zvýšily ceny řady zboží a služeb.

ECB dlouho tvrdí, že růst cen se sám od sebe zmírní. Lagardeová však tvrdí, že ECB může v případě potřeby měnovou politiku upravit.

„Náš závazek týkající se cenové stability zůstává pevný,“ ujistila Lagardeová. Slíbila přijmout jakákoliv opatření nezbytná k zajištění toho, že ve střednědobém horizontu ECB splní svůj dvouprocentní inflační cíl. „Chápeme, že rostoucí ceny znepokojují mnoho lidí a bereme tyto obavy velmi vážně,“ dodala.

ECB v prosinci rozšířila stimulační opatření a tvrdila, že dlouhodobé cenové tlaky jsou ve skutečnosti spíše příliš slabé než příliš vysoké a že hrozí, že inflace do konce letošního roku klesne pod její cíl. Řada analytiků i centrálních bankéřů ale tento názor zpochybňuje a uvádí, že ECB by měla svá mimořádná podpůrná opatření začít omezovat.

Komentář SH:

Christine Lagardeová obrátila zprudka. Podpůrná opatření ECB jsou zaměřena ani ne tak na podporu hospodářského růstu, jako spíše na finanční stabilitu slabých, předlužených  členských států eurozóny. Jsou výrazně proinflační a prezidenka banky je minulý měsíc prosadila navzdory varování ekonomů. Nyní vyhlašuje, že banka přijme „jakákoliv opatření“ na zkrocení inflace. Není však známo, jaké opatření by srazilo vysokou inflaci už do konce roku. Slovensko, člen eurozóny, například počítá s celoroční pětiprocentní inflací. Pravda, celoroční inflace není totéž, co inflace za jeden měsíc. I tak je ale vyhlášení velmi ambiciózní. Na druhou stranu je také pravda, že podobné vyhlášení funguje jako slovní intervence. Tedy že přinejmenším zchlazuje inflační očekávání podniků, bank i obyvatel, když samo toto očekávání inflaci povzbuzuje. Takže, dejme tomu, první opatření ECB už učinila tím, že obrátila svou rétoriku. Už ne, že inflace klesne jaksi sama od sebe, ale že ECB „přijme jakákoliv opatření“.