Dolar vystoupal na téměř sedmitýdenní maximum, trh počítá se zvyšováním úroků

Dolar vystoupal na téměř sedmitýdenní maximum, protože trh počítá s dalším zvyšováním úrokových sazeb. Toto očekávání potvrdilo i zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru americké centrální banky (Fed) a dnešní údaje o americkém trhu práce.

Foto: Ibrahim Boran on Unsplash

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 18:00 SEČ stoupal o 0,1 procenta a pohyboval se kolem 104,69 bodu. To je nejvyšší hodnota od 6. ledna.

Euro k dolaru ve stejnou dobu ztrácelo 0,2 procenta na 1,0593 USD. K japonskému jenu jednotná evropská měna klesala o 0,3 procenta na 142,67 jenu, kurz dolar vůči jenu stagnoval a pohyboval se kolem 134,80 jenu.

Americký trh práce zůstává napjatý, ukázala statistika ministerstva práce. Počet Američanů, kteří minulý týden podali novou žádost o podporu v nezaměstnanosti, nečekaně klesl o 3000 lidí na 192.000 žadatelů.

Většina členů měnového výboru americké centrální banky (Fed) na posledním zasedání souhlasila se zpomalením tempa růstu úrokových sazeb na čtvrt procentního bodu, vyplývá ze zápisu zveřejněného ve středu. Zároveň se členové shodli, že rizika vysoké inflace zůstávají hlavním faktorem, který formuje měnovou politiku. Bude tak podle nich nutné pokračovat se zvyšováním úrokových sazeb, dokud se nepodaří dostat inflaci pod kontrolu.

Ekonomika Spojených států ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla v přepočtu na celý rok o 2,7 procenta. Ve zpřesněné zprávě to dnes oznámilo americké ministerstvo obchodu. Výsledek je horší, než uváděl rychlý odhad zveřejněný před měsícem, podle nějž se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 2,9 procenta.