Der Tagesspiegel: Berlín může mít výjimku na rublové platby

Ruský prezident Vladimir Putin nařídil, že od 1. dubna musí státy ze seznamu takzvaných nikoli přátelských zemí platit za ruský plyn v rublech. Podle portálu deníku Der Tagesspiegel je nejasné, zda státy budou muset rubly samy převádět, nebo budou jejich eurové platby automaticky konvertovány do ruské měny. Otázkou podle tohoto deníku je také to, zda Rusko neudělí Itálii a Německu v převodech výjimku ve snaze vrazit mezi Západ klín.

Putin ve středu telefonoval s německým kancléřem Olafem Scholzem a italským premiérem Mariem Draghim, kde je o změnách v měně platby informoval. Berlín i Řím po jednání uvedly, že se pro odběratele podle Putinových slov nic nemění, neboť platby budou odcházet v eurech.

„Co jsem rozuměl, ale mohu se mýlit, bylo, že přepočet (…) je interní záležitostí Ruské federace,“ řekl Draghi. Scholzův mluvčí Steffen Hebestreit rovněž novinářům sdělil, že Putin v rozhovoru šéfa německé vlády ujistil, že pro evropské smluvní partnery se nic nemění.

Der Tagesspiegel si nyní klade otázku, do jaké míry budou platby s konverzí měny automatické a zda nebudou mít Německo s Itálií v převodech nějakou výjimku, když Putin ujišťoval Draghiho i Scholze, že se jich změny nedotknou. „V takovém případě by se Putin pokoušel vrazit klín mezi západní spojence. Kancléř Scholz by tak stál před otázkou, na jakou stranu se přiklonit a zda v krajním případě ve jménu evropské solidarity odmítnutím plateb v rublech riskovat zastavení vlastních dodávek,“ uvedl deník.

Německo s Itálií patří k největším odběratelům ruského plynu v Evropské unii. V případě Německa by zastavení dodávek plynu tvrdě dopadlo na chemický, metalurgický a sklářský průmysl, který zaměstnává stovky tisíc lidí. O takových rizicích hovořil i německý ministr průmyslu Robert Habeck, když krátce po ruské invazi na Ukrajinu vysvětloval, proč se Německo nemůže ihned odstřihnout od fosilních energetických surovin z Ruska.