Daňové zatížení příjmů v Německu se snižuje

Zatížení hrubých příjmů daněmi a příspěvky na sociální zabezpečení v Německu se od roku 1986 téměř nepřetržitě snižuje. Zveřejnil to mnichovský institut Ifo na základě vlastních výpočtů.

Podle šéfa centra Ifo pro makroekonomiku a průzkumy Andrease Peichla je nicméně otázkou, zda by měl tento trend pokračovat. „Koneckonců se Německo rozhodlo v příštích letech masivně investovat do změn klimatu, digitalizace a vzdělání,“ řekl Peichl.
Podle výpočtů Ifo se pokles zátěže ze strany daní a příspěvků na sociální zabezpečení týká všech příjmových skupin. Například u jednočlenné domácnosti s hrubým příjmem 50 000 eur (asi 1,3 milionu Kč) nyní tato zátěž činí 39,8 %, zatímco před 35 lety dosahovala 43 procent. To znamená, že tato domácnost nyní ročně zaplatí na daních a sociálním zabezpečení o 1600 eur (zhruba 40 000 Kč) méně.

Nejvýraznější pokles zátěže ve sledovaném období podle Peichla zaznamenali lidé s nejvyššími příjmy. Těžili zejména ze snížení nejvyšší sazby daně z příjmu z 57 % na 42 procenta. Pro lidi s nízkými příjmy bylo přínosem snížení minimální sazby daně z 22 % na 14 %, upozorňuje Ifo.