CNBC: Draghi chce radikální reformu EU za 800 miliard eur ročně

Ilustrační foto: Harri Vick z Pixabay

Evropská unie potřebuje radikální reformu, napsal podle CNBC do své zprávy bývalý šéf Evropské centrální banky Mario Draghi. EU podle serveru odhaduje její náklady na 750 až 800 miliard ročně.

Mario Draghi nenapsal zprávu sám od sebe. Dostal ji jako úkol od Evropské komise letos na jaře jako nástroj k větší konkurenceshopnosti. Hned na začátku naznačil, že by v Evropě mělo dojít k větší koncentraci firem a větší integraci sítí i politik.

Nyní podle CNBS mimo jiné říká, že cíle Evropy posílit její geopolitický význam, sociální rovnost a zajistit dekarbonizaci jsou ohroženy slabým ekonomickým růstem a nízkou produktivitou.

Podle něj je třeba především snížit ceny energií, posílit konkurenceschopnost, koordinovat průmyslovou politiku a zvýšit investice do obrany. Důležitá je i bezpečnost dodavatelského řetězce. Zdůrazňuje přitom závislost kontinentu na dovozech, která v dnešním světě představuje riziko. „Zhruba 40 % evropského dovozu pochází od malého počtu dodavatelů, které je obtížné nahradit, a přibližně polovina tohoto objemu pochází ze zemí, s nimiž není blok ‚strategicky sladěn‘,“ uvádí se podle CNBC ve zprávě.

Dále se píše o potřebě podpořit investice kombinací veřejných a soukromých zdrojů. O posílení vlastní těžby nerostů, vytváření konkrétních partnerství v průmyslu a řadě dalších věcí. Zpráva ale také uvádí, že Evropa je zatížena splácením dluhů z projektů na obnovu covidu.

Draghi by zřejmě viděl – podobně jako francouzský prezident Emanuel Macron – možnost financování dalšího rozvoje ve vydávání společných dluhových cenných papírů. Proti této variantě se ale podle CNBC ihned vymezilo Německo.