ČNB snížila úrokovou sazbu více, než se čekalo

Bankovní rada České národní banky (ČNB) snížila dvoutýdenní repo sazbu o 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta. Současně rozhodla o snížení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 3,75 % a lombardní sazby na 5,75 procenta. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 28. června.

Hlasování bylo 5:2, když dva členové zvedli ruku pro snížení o 25 bazických bodů. Jde o první náznak změny, protože letos na předchozích zasedáních bankovní rada řešila volbu snížení o 50 či 75 bodů.

„Rozhodnutí mírně překvapilo, když většina trhu čekala snížení o 25 bazických bodů. Ovšem nejde o šok, protože před zasedáním také zazněly hlasy z ČNB o hlubším snížení sazeb. Ze strany ČNB jde o páté snížení sazeb v řadě, z toho poslední čtyři byly o 50 bazických bodů,“ komentoval rozhodnutí ČNB Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky.

Guvernér ČNB Aleš Michl se snažil na tiskové konferenci zdůraznit, že i přes snížení sazeb o půl procentního bodu je celkové nastavení měnové politiky nadále restriktivní. Tedy že úrokové sazby zůstávají bezpečně nad inflací. Což je změna proti předešlým zhruba 15 rokům, kdy reálně úroková sazba byla záporná.

Michl také řekl, že klesá šance, že zopakují snížení sazeb o půl procentního bodu. Další snižování sazeb tedy bude nejspíše mírnější. Důvodem jsou stále silná inflační rizika, mezi která ČNB řadí především růst mezd a růst cen ve službách. Vyjádřil také obavy z příliš velkého nárůstu úvěrů, hlavně hypoték.

„Holubičí tón v ČNB tentokrát převládl, což je signál pro trhy, že inflační tlaky ČNB sice vnímá, ale nehodnotí je jako zásadní a že tedy našla prostor pro ráznější uvolnění měnové politiky. Do karet ČNB nahrává také skutečnost, že koruna je stále relativně silná, což je solidní protiinflační faktor, který uvolňuje ruce centrálním bankéřům,“ říká Tomáš Volf, hlavní analytik společnosti Citfin. „Snížení sazeb je dobrou zprávou pro všechny, kdo uvažují o nákupu nemovitosti přes hypotéku či pro ty, kteří chtějí nakupovat na úvěr. Dobrou zprávou je to i pro firmy, které budou mít levnější financování provozními úvěry. Naopak dolů půjdou úroky z vkladů. Koruna by v návaznosti na rozhodnutí ČNB mohla mírně ztrácet, takže mnout ruce si moou domácí exportéři, kteří z toho budou těžit.“