Čína zahájila v rámci WTO spor kvůli omezení vývozu čipů z USA

Čína oficiálně zahájila u Světové obchodní organizace (WTO) obchodní spor se Spojenými státy americkými. Napadla rozhodnutí Washingtonu omezit vývoz čipů.

Čínské ministerstvo obchodu začátkem týdne informovalo, že podává stížnost u WTO, protože americká omezení ohrožují stabilitu globálních průmyslových dodavatelských řetězců a brání normálnímu mezinárodnímu obchodu s čipy. Označilo postup USA za typickou praxi obchodního protekcionismu. USA podle Pekingu zneužívají doložku o výjimkách týkající se národní bezpečnosti, která umožňuje udělit výjimku ze závazků vůči WTO právě z důvodu národní bezpečnosti.

Ilustračni foto: Pixabay

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena se snaží odříznout Čínu od vyspělých čipů vyráběných ve světě za pomoci zařízení z USA. Chce tak zpomalit technologický a vojenský pokrok Pekingu. Již v říjnu vydala řadu omezení.

Tento týden se spor mezi USA a Čínou ohledně technologií dále vyostřil. Washington totiž potvrdil, že jedná s Japonskem a Nizozemskem o zpřísnění vývozu zařízení pro výrobu polovodičů do Číny. Japonsko a Nizozemsko jsou hlavními dodavateli zařízení pro výrobu čipů, upozornila agentura Reuters.

V Japonsku vyrábí zařízení potřebná k výrobě vysoce pokročilých čipů firma Tokyo Electron. Čína je největším trhem japonské společnosti, na loňských tržbách firmy z prodeje zařízení na výrobu čipů měla podíl 26 procent.

Panel WTO pro řešení sporů nedávno dospěl k závěru, že americká cla uvalená na čínské výrobky z ocele a hliníku od roku 2018 z důvodu národní bezpečnosti jsou v rozporu s pravidly WTO. Peking toto rozhodnutí uvítal jako objektivní a spravedlivé.

Americká vláda navíc nyní rozšířila svůj zásah proti čínskému čipovému průmyslu. Na svoji černou listinu umístila čínského výrobce paměťových čipů YMTC a 21 „významných“ čínských subjektů z odvětví čipů pro umělou inteligenci. Umístění na černou listinu pro podniky znamená omezení přístupu k americkým technologiím a investicím.