Cena hliníku je nejvýše od roku 2008

Až na 3236 USD (přes 68.800 Kč) za tunu, což je nejvyšší úroveň od roku 2008, vystoupala včera cena hliníku na londýnské burze kovů. Přispěly k tomu obavy investorů z omezené nabídky a klesajících zásob, uvedla agentura Reuters.

Hliník má všestranné využití halvně díky nízké váze a snadné opracovatelnosti. Je totiž měkký. Foto: Mastars on Unsplash

Loni rostly ceny většiny kovů na rekordní úrovně, stejně tak i hliník, který zdražilo o 42 procenta. Od počátku letošního roku si připsal dalších 15 procent. Čína, která se na celosvětové nabídce hliníku podílí více než polovinou, omezila jeho produkci, aby snížila znečištění. Čínské hliníkárny využívají obrovské množství elektřiny vyráběné z uhlí.

„V období před olympijskými hrami v Pekingu byla velmi omezena výroba hliníku, aby se zlepšila kvalita ovzduší,“ řekl analytik firmy WisdomTree Nitesh Shah. Předpověděl také, že rostoucí poptávka bude dlouhodobě tlačit ceny vzhůru.

Pro hliník nejsou příznivé ani další zprávy. Jeho zásoby ve skladech registrovaných na LME klesly nejníže od roku 2007, a to na 767 700 tun z téměř 2 milionů tun loni v březnu.

Nervozitu vyvolává také hrozba sankcí vůči Rusku v případě jeho útoku na Ukrajinu. Rusko je rovněž významným producentem hliníku.

Slovenská hliníkárna Slovalco v pondělí oznámila, že snížila produkci na zhruba 60 % kapacity. Přiměl ji k tomu růstu nákladů na elektřinu a cen emisních povolenek a nedostatečné vládní kompenzace.

Hliník je lehký kov světle šedé barvy. Je třetím nejvíce zastoupeným prvkem v zemské kůře, ale převážně ve formě sloučenin. Je velmi významným a těžko nahraditelným kovem. Vyznačuje se velmi dobrou elektrickou a tepelnou vodivostí, velkou výhodou je jeho tvárnost při zachování dostatečné pevnosti a vysoká odolnost vůči korozi. Nalézá tak uplatnění v elektrotechnice a ve formě slitin v leteckém či automobilovém průmyslu, stavebnictví a mnoha dalších odvětvích. Z jeho slitin se vyrábějí také třeba drobné mince, kuchyňské nádobí či alobal.