Americká centrální banka zřejmě zvýší základní úrok, poprvé od roku 2018

Americká centrální banka (Fed) dnes pravděpodobně zvýší svou základní úrokovou sazbu, což bude poprvé od konce roku 2018. Fed v minulých měsících opakovaně upozorňoval na rychlý růst inflace, změna v dosavadní měnové politice tak je podle analytiků prakticky jistá. Do plánů Fedu ale teď promlouvá i válka na Ukrajině a nejistota s ní spojená.

Základní úrok je nyní ve Spojených státech v pásmu nula až 0,25 procenta, kam jej výbor Fedu pro operace na otevřeném trhu (FOMC) snížil na začátku pandemie před dvěma lety. Očekává se, že Fed nyní hlavní sazbu zvýší o čtvrt procentního bodu.

Centrální banka zároveň zveřejní aktualizovanou makroekonomickou prognózu. Ta by mohla napovědět, kam až je Fed připraven v novém cyklu zvyšování úroků zajít a jak rychle bude sazby zvyšovat.

Fed na závěr dvoudenního zasedání svého měnového výboru také zřejmě nastíní, jak hodlá reagovat na prudký růst cen energií způsobený válkou na Ukrajině. Tento cenový šok totiž koliduje s otevíráním ekonomik po pandemické uzávěře a se silnou spotřebitelskou poptávkou.