Tržby restaurací jsou nižší oproti době před krizí

Tržby restaurací jsou podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) stále o 20 až 30 % nižší proti době před koronavirovou krizí. Lidé se rychleji vracejí do podniků v turisticky oblíbených místech, nejhůře jsou na tom stravovací provozy ve městech. ČTK to řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner.

Gastronomické provozy se podle Kastnera mohou sice nyní zdát opticky plné, ale stejnou návštěvnost jako před pandemií neevidují. Stále v nich totiž platí mnoho omezení. U stolu mohou sedět nejvýše čtyři lidé, pokud se nejedná o členy jedné domácnosti. Mezi stoly musejí být odstupy, aby cizí hosté od sebe seděli minimálně ve vzdálenosti 1,5 metru. V restauracích se mohou posadit jen lidé, kteří mají negativní test na koronavirus, jsou očkovaní nebo v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19.

Kastner dále řekl, že do stravovacích podniků se nevracejí oslavy a další větší akce, chybí firemní klientela. Na běžnou návštěvnost se rychleji dostávají zařízení, kde lidé tráví dovolenou, jako je například Lipno.

Vstup veřejnosti do venkovních prostor restaurací vláda po zhruba pětiměsíčním nuceném uzavření povolila od 17. května, vnitřní prostory se mohly otevřít 31. května.