Prasata se rok prodávají pod výrobními náklady
Cena prasat nevzrostla nad náklady už rok, uvedli dnes na tiskové konferenci zástupci Zemědělského svazu ČR. Podle předsedy svazu Martina Pýchy je výkupní cena prasete v živé hmotnosti kolem 27 korun za kilogram, náklady ale činí 34 Kč/kg. Předseda vyzval další části obchodního řetězce, aby platili za výkup masa alespoň evropský průměr, který činí kolem 32 Kč/kg.
Velký vliv na finální cenu mají podle Pýchy zpracovatelé, ale i obchodní řetězce. Podle něj je rozdíl mezi zemědělskou a potravinářskou cenou kolem 44 Kč/kg. V obchodech se pak podle něj kilogram vepřového v průměru prodává za 130 Kč/kg, což je proti necelým 30 Kč/kg od zemědělce propastný rozdíl.
„Velký vliv na cenu má prasečí mor – je Evropě, v Asii a nyní už i v Africe. Evropa se potýká s tím, že hlavní producentské země se bojí, že nebudou moci finalizovat a prodávat svou produkci v Číně, tedy u jednoho z největších spotřebitelů,“ dodal Pýcha.
Do budoucna podle Pýchy bude muset cena producentů vzrůst. „Nedovedu si představit, že bychom ještě za deset let prodávali za stejné ceny,“ uzavřel.