Na Štědrý den řízek a salát, potom zbytky

Foto: Chad Madden na Unsplash

Bramborový salát bude neporaženým králem letošních českých Vánoc. Ke štědrovečerní večeři si ho dá devět z deseti Čechů.

A co k němu? Neoficiální souboj vyhrává křupavý řízek, populární kapr musel letos ustoupit na stříbrnou pozici. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu řetězce Penny mezi dvěma tisíci respondenty z ČR. Každý osmý Čech podle výsledků zkusí recepty odlehčit, pětina z nás pak sáhne po předpřipravených pokrmech. U pokladen ale zůstane vše při starém: 72 % lidí plánuje utratit za potraviny na Vánoce stejnou částku jako loni, nejčastěji mezi 1 a 3 tisíci korun.

Do smažení řízku se na Štědrý den vrhnou skoro tři čtvrtiny lidí. Prim budou hrát ty kuřecí a krůtí, 28 % respondentů však dá šanci vepřovému či telecímu. Populárního kapra v trojobalu si osmaží 49 % Čechů, v tradičních úpravách na modro nebo na černo si ho vychutná pouhých 7 % dotázaných. Neznamená to však, že by Češi zcela zanevřeli na rybí pokrmy. Lososa, pstruha nebo dalšího zástupce rybí říše si dopřeje 23 % lidí, stejný podíl zase štědrovečerní menu odstartuje rybí polévkou. Vinná klobása ozdobí každý pátý slavnostní stůl.

Průzkum Penny prokázal, že velká část lidí jednotlivé pokrmy kombinuje. V mnoha rodinách se smaží více typů jídla a u hlavního štědrovečerního chodu mnozí k téměř povinnému bramborovému salátu přiloží jak kapra, tak i nějaký ten řízek, nebo k tomu navrch i vinnou klobásu.   

Najdou se i tací, kterým se lety osvědčené recepty omrzely. Majonézu za jogurt vymění 13 % Čechů a zkusí menu připravit ve zdravější verzi. Netradiční jídla vyzkouší 6 % respondentů, zhruba poloviční počet se inspiruje ve vánočních receptech ze zahraničí.

Vánoce trávíme v kuchyni

Vánoční jídla 80 % Čechů připravuje svépomocí, častokrát i několik dní. Zbytek pro změnu sází na předpřipravené jídlo, které jim odlehčí už tak nabitý kalendář. „Rostoucí poptávku po tradičních českých pokrmech v pohodlné, předpřipravené verzi pozorujeme dlouhodobě. Krásně to ilustrují například prodeje bramborového salátu Karlova koruna, které jsou i mimo sezónu rok od roku vyšší. S blížícím se adventem jeho obliba raketově stoupá. Nemalý podíl Čechů je totiž toho názoru, že čas jinak strávený v kuchyni raději prožije se svými blízkými nebo přípravami na Štědrý večer,“ vysvětluje mluvčí Penny Tomáš Kubík.

Překvapivá je možná odpověď, co bude kdo jíst po Štedrém dnu. Až 57 % respondentů se bude věnovat dojídání zbytků ze štědrovečerní večeře. Asi pětina znovu naskočí do běžného režimu a připraví obvyklá nesváteční jídla, vyplývá z průzkumu.

Ti, co znovu obléknou zástěru, se nejčastěji vrhnou do přípravy pečené drůbeže (32 %) nebo tradičních českých omáček (18 %). Najdou se ale i tací, kteří své blízké pohostí zvěřinou, (2 %) králíkem (2 %) nebo čistě vegetariánským menu (3 %).

Většina Čechů (91 %) utratí za jídlo na svátky do 5000 Kč, nejčastěji něco mezi 1000 Kč a 3000 Kč (49 %), potažmo 3000 Kč a 5000 Kč (26 %). Více než 10 000 Kč pak za potraviny vydá každý padesátý Čech.

„Výsledky průzkumu potvrzují, že lidé si chtějí dopřát kvalitu, ale za rozumnou cenu, což potvrzují i naše dlouhodobé zkušenosti z nákupů vánočních potravin. V letošním roce těmto zákazníkům půjdeme ještě více naproti. Připravili jsme unikátní  kampaň s názvem Vánoce, jak si račte přát. V rámci ní se zákazníci mohou přímo zapojit do přípravy vánočních akcí a rozhodnout, jaké oblíbené vánoční produkty chtějí mít v letákové nabídce,“ říká Tomáš Kubík.

Sběr dat byl realizován prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.