MPO se Svazem průmyslu zvažují podporu podniků kvůli drahým energiím

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR (SP) v rámci tzv. dočasného krizového rámce Evropské komise vyčíslují možnou podporu podniků kvůli vysokým cenám energie. Na dotaz ČTK to za oddělení komunikace MPO sdělil David Hluštík. Dočasný krizový rámec umožňuje využít další nástroje pomoci, které souvisejí s rusko-ukrajinským konfliktem, upozornil ředitel sekce hospodářské politiky SP Bohuslav Čížek. K další podpoře se ministerstvo nevyjádřilo.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu 24. února. Evropská komise dočasný krizový rámec zveřejnila na konci března. Firmy zasažené protiruskými sankcemi a vysokými cenami energie mohou získat podporu prostřednictvím přímých dotací, daňových a platebních výhod nebo záruk či úvěrů. Zda a jak členské státy tu možnost využijí, závisí na jejich rozhodnutí.

Podpora na dodatečné náklady kvůli zvýšení cen plynu a elektřiny se smí vztahovat k období od února do prosince letošního roku. Nárok na dotace budou mít jen firmy, které prokážou měsíční nárůst nákladů na energie o 200 % ve srovnání se stejným období loňského roku. Jedna společnost bude moci získat nejvýše 2 miliony eur (asi 50 mil. Kč).

MPO chce podle Hluštíka získat odhad finančních požadavků podniků, které by na podporu měly nárok. „Na jednáních (s MPO) upozorňujeme, že situace je kritická a toto opatření musí být rychle dotaženo do konce a musíme tento dočasný krizový rámec v cenách energie využít,“ řekl Čížek. Dodal, že některé podmínky jsou nastaveny velmi přísně a nárok na kompenzace by tak měl jen malý počet společností. SP proto navrhuje zvýšení maximální výše dotace nebo zmírnění podmínky nárůstu ceny elektřiny nebo plynu.

Česká republika by se podle SP také neměla omezovat na využití jen části dočasného krizového rámce. „Krize a omezující opatření vůči Rusku ovlivňuje hospodářství mnoha způsoby, včetně narušení obchodních vazeb,“ řekl Čížek. Potřebná je pomoc také pro exportéry, kterým by stát mohl nabídnout program záruk. Ten podle Čížka využívá už například Německo. „O dalších opatřeních se zatím diskutuje na pracovní úrovni a rádi bychom i zde viděli konkrétní posun.“

Dopady války na Ukrajině na české firmy řeší pracovní skupina na MPO nazvaná Český průmysl a Ukrajina. Funguje od konce března, schází se zhruba jednou za 14 dní. Tým je složený z náměstků resortu a zástupců Svazu průmyslu a dopravy, Hospodářské komory a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů.