Evropští zaměstnanci vlastnili loni podíl ve firmách za rekordní částku

Evropští zaměstnanci vlastnili loni podíly ve svých firmách ve formě akcií za rekordní 433 miliardy eur (10,6 bilionu Kč). Vyplývá to ze zprávy Evropské federace vlastnictví zaměstnaneckých akcií (EFES), která dnes zaslala ČTK a která bude od čtvrtka ke stažení na jejích stránkách. Vlastnictví zaměstnaneckých akcií se ale nově více týká řídicích pracovníků, a stává se tak podle EFES méně demokratickým.

Pokud zaměstnanec vlastní akcie své firmy, není už jen zaměstnancem, ale fakticky také spoluvlastníkem podniku. Výzkum prokázal, že to vede k lepšímu chování, vyšší motivaci, lepší kvalitě práce, vyšší produktivitě, zvýšení výkonu a rozložení bohatství pro všechny, uvádí EFES na svých stránkách.

Loni se ale počet vlastníků zaměstnaneckých akcií v Evropě snížil. Je jich tak méně než před deseti lety. Posledních pět let klesá i podíl zaměstnanců ve struktuře vlastníků velkých evropských společností.

V roce 2021 také podíl akcií společností vlastněný jejich nejvyššími řídicími pracovníky poprvé přesáhl podíl běžných zaměstnanců. Skupina 10 000 nejvyšších řídicích pracovníků nyní vlastní více akcií, než 34 milionů zaměstnanců velkých evropských společností. To představuje v průměru více než 20 milionů eur pro každého nejvyššího řídicího pracovníka a 30 000 eur pro každého akcionáře z řad běžných zaměstnanců.

V České republice vlastní zaměstnanecké akcie na rozdíl od většiny ostatních zemí střední a jižní Evropy více řadových než vedoucích zaměstnanců. Pro řadové zaměstnance je situace lepší také ve Francii, Velké Británii a v severských zemích.