Olomoucké tvarůžky plánují zvýšení výroby

Ilustrační foto: A. W. spol. s r. o.

A.W., spol. s r.o., výrobce Olomouckých tvarůžků, zahájila strategický projekt zaměřený na optimalizaci výrobních procesů a postupné navýšení výrobní kapacity. První fáze, zahrnující rozšíření stávajících prostor závodu, podpoří zejména stabilní kvalitu tradičního českého výrobku. Dlouhodobě firma plánuje vybudování nového výrobního závodu v Lošticích, který přinese výrazné navýšení kapacit.

První etapa investičního záměru vychází především ze snahy společnosti A.W. optimalizovat klíčové interní procesy. Přístavba o přibližně 320 m² posílí zejména stabilitu i kvalitu výroby a umožní mírné navýšení výrobní kapacity. „Vnímáme tuto investiční etapu primárně jako investici do modernizace a dalšího zkvalitnění výroby. Chceme, aby si naši zákazníci byli jistí, že tradiční Olomoucké tvarůžky, které mají rádi, budou i nadále vyráběny v nejvyšší možné kvalitě,“ říká Michal Pavelka, ředitel společnosti A.W. „Zároveň pokračujeme v technologické studii výstavby zcela nového závodu pro výrobu Olomouckých tvarůžků v Lošticích, který by měl vyrůst v rámci další investiční etapy.“

Rozšíření výroby v rámci první investiční fáze zahrnuje vytvoření nových prostor pro stávající mycí centrum a pořízení další mycí linky, vybudování nových prostor expediční chladírny a optimalizaci toku tvarůžků mezi jednotlivými technologickými kroky ve stávajících prostorách. 

Stavební práce budou dokončeny v listopadu 2025, následovat bude propojení stávajících a nových prostor během prosince. Kompletní spuštění provozu je plánováno na leden 2026. Všechny práce budou po celou dobu probíhat tak, aby nedošlo k omezení výroby ani k přerušení dodávek Olomouckých tvarůžků na trh. Hodnotu investice společnost neoznámila.

Výroba Olomouckých tvarůžků na Hané je doložena již na přelomu 15. a 16. století. Od roku 1876 se Olomoucké tvarůžky vyrábějí v Lošticích. Manufakturní výrobu založil Josef Wessels s manželkou. Název současné společnosti A.W. získala firma podle Aloise Wesselse (syna zakladatelů) v roce 1897 a do roku 1914 se stala největším výrobcem tvarůžků. V roce 1930 byla realizována velká přestavba a rozšíření tvarůžkárny na moderní výrobnu pod vedením Karla Pivného (zeť Aloise Wesselse).

V roce 1991 byla tvarůžkárna v restituci vrácena potomkům původních majitelů. K zásadní obměně technologického zařízení ve výrobě došlo v roce 1997. Evropská komise udělila v roce 2010 Olomouckým tvarůžkům chráněné zeměpisné označení.

V současné době společnost A.W. zaměstnává 180 lidí, každoročně vyrobí přibližně 2 200 tun tvarůžků. Olomoucké tvarůžky jsou původním českým sýrem a jsou řazeny mezi zrající stolní sýry.