O myších a dobrodružných výpravách

Na Štedrý večer o půlnoční mši držel kázání františkán bratr Regalát. Kdo jste někdy  na půlnoční byli, asi to znáte. Narození Páně, spása, oběť, láska. Ale bratr Bartoloměj překvapil. Brzy odbočil z obvyklé osnovy a jako správný františkán upozornil, že i domácí zvířátka by měla dostat večer něco na přilepšenou, aby i ona poznala, že se slaví cosi mimořádného. A hned vysvětlil proč.

Že se v kostele přemnožily myši. I jali se je chytat. Jemu se podařilo chytit myš živou. Odnesl si ji domů a učinil z ní domácí zvířátko. Pozorování jejích zvyků jej přivedlo k úvahám. Ježíšek se narodil v noci ve chlévě. Vůl a osel ho zahřívali svým dechem. Ale to jsou zvířata pracovní, v noci spějí. Josef toho asi taky měl za celý den dost, tak spal nejspíše taky. Ale taková myš, to je zvíře noční a betlémský chlív se jimi jen hemžil. Takže je docela možné, pravil bratr Regalát, že prvním pozemským svědkem narození Páně byla obyčejná šedá myš.

Fotka je od Tibora Janoszi Mozese z Pixabay.

Tak vám, milí čtenáři, do nového roku přeji mysl otevřenou zajímavým nápadům, podnětným diskusím a pozoruhodným řešením. A také mnoho nových pohledů na náš starý dobrý svět. Nemusíte kvůli nim obletět půl planety. Stačí se dívat na myši, nebo, lépe, vypravit se do vlastního nitra. A věřte, budou to výpravy dobrodružné, mnohdy vyžadující hrdinské činy.

Tak šťastnou cestu a šťastný návrat, v tom novém roce.