Chybí 6000 policistů, další hrozí výpověďmi

ILustrační foto: Piotr z Pixabay

Příslušníkům bezpečnostních sborů se od příštího roku zvedne plat o 1500 korun, a to ve všech tarifních třídách, řekl po jednání s odbory Vít Rakušan. Oznámil to list Mladá fronta Dnes (MfD). Mzdy by uniformovaným zaměstnancům měly nadále růst o 5 % i v letech 2026 a 2027. Rakušan dodal, že je to maximum možného, co může ministerstvo v této době udělat. Ministr vnitra Rakušan už na začátku roku sliboval, že ministerstvo přidá členům bezpečnostního sboru až 10 procent.

Odboráři podle listu chtějí přidat 6,9 % a obávají se, že v případě, že přijde nová vláda, tak slib zruší. „Toho se nebojím. Toto je střednědobý příslib rozpočtu, je základem pro vyjednávání. Takže se rozhodně nebojím toho, že by přišel kdokoli a řekl, že zpochybňuje nárok bezpečnostní sborů na to, aby o 5 procent rostl plat bezpečnostních složek,“ cituje list Rakušana. Policisté stávkovat nemohou, ale mohou „vyhrožovat“ odchody do civilu, upozornila MfD.

V dnešním rozhovoru pro Seznam Zprávy ředitel obvodního oddělení PČR v Písku Martin Červenka na otázku: Že chybí policisté – ti pro práci na ulicích – slýcháme 20 let. Proč by zrovna teď měla, jak říkáte, policie padnout? mj. říká: „Protože se ten podstav strašně zvětšil. Do toho extrémně nabobtnalo policejní prezidium a krajská ředitelství, kde sedí mraky plukovníků a majorů. A nikdo neví, jestli to nejsou funkce, které je možné oželet. Nebo se do služebního poměru převádějí sekretářky, správci sítě nebo personalisté. To jsou policisté, kteří se na ulici neobjeví. Reálně – když budu hodně velký optimista – takzvaných policistů pro lidi je tady tak půlka z celkového počtu 40 tisíc policistů. A je to pořád horší a horší.“

Česká Republika měla v roce 1990 necelých 30 tisíc policistů. Nejvyšší stav, v roce 2005, činil 47 129 příslušníků PČR. Pak klesl na málo přes 38 tisíc v roce 2013, loni podle ČTK bylo policistů 40 358 a systemizace počítá se 46 163 příslušníky.

V roce 2017, kdy bylo policistů u nás 40 389, měla ČR v evropském srovnání pátý nejvyšší počet policistů na obyvatele. Na jednoho policistu připadalo 240 lidí (v Polsku 400, v Rakousku 300).

Návrh ministra Rakušana z počátku tohoto měsíce zněl, že 5% navýšení mezd obdrží příslušníci v nejnižší platové třídě, což by obnášelo zhruba čtvrtinu všech policistů. Lze z toho vyvozovat, že kdyby v ulicích, na silnicích a ve výjezdových směnách pracovala třetina policistů, bylo by to zhruba 13 500 policistů. Nebo možná i ta polovina: 20 tisíc. Ale sotva více.