Česko je příležitostí pro investory do nemovitostí

Ilustrační foto: Tom z Pixabay

Přeshraniční investice do realit se dostávají do hledáčku investorů stále častěji. Evropa zůstává klíčovým trhem a zájem o exkluzivní nemovitosti ve městech, jako jsou Londýn, Paříž, Berlín nebo Madrid, roste. Pozornost se stále častěji obrací také k nově vznikajícím či méně známým trhům s vysokým potenciálem růstu ve všech druzích aktiv. Vedle Lisabonu, Barcelony nebo třeba Varšavy se jedná o Prahu nebo Brno. Ukázalo to sympozium realitních kanceláří LeadingRE, které se konalo v Budapešti.

„Ekonomická stabilita, rostoucí technologický sektor, vysoká kvalita života a pocit bezpečí činí z Česka atraktivní investiční destinaci,” říká Filip Šejvl z realitní kanceláře Philip & Frank, která vystupovala na sympoziu jako jediný zástupce z České republiky. „Praha je specifická oproti ostatním městům České republiky, blíží se svým charakterem i cenou nemovitostí za metr čtvereční významným evropským městům, např. Vídni. Reality jsou zde velkou příležitostí a lze tak očekávat, že jejich ceny budou z dlouhodobého hlediska stále růst.”

Velká míra pozornosti je v rámci realitního trhu věnována udržitelnosti, a to především ekologickým budovám, což je dáno regulačními požadavky i preferencemi spotřebitelů. Faktory ESG (environmentální, sociální a správní) jsou tak podstatné pro investiční rozhodování. „Jedním z hlavních trendů pro následujících patnáct let bude právě udržitelnost. Vlajkovou lodí v tomto směru jsou skandinávské země a Nizozemsko, které kladou důraz na udržitelnost, inovace i kvalitu života –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ toto vše činí místní realitní trh atraktivním pro místní i zahraničí investory,” vysvětloval Paulo Lopes, generální ředitel Casaiberia Real Estate Group, na sympoziu.

Poptávku v rámci realitního trhu ovlivňují také trendy v podobě hybridních pracovních modelů, otázka dostupného bydlení, digitální inovace, jako je umělá inteligence či digitální platformy, které zefektivňují realitní transakce a správu nemovitostí. To je přítomnost i blízká budoucnost, kam se bude trh s nemovitostmi ubírat.

Každoroční mezinárodní sympozium pořádané Leading Real Estate Companies of the World (LeadingRE) se letos konalo v Budapešti od 24. do 27. září. Zúčastnilo se jej více než 160 účastníků ze 30 zemí, převážně vlastníků a jednatelů realitních kanceláří.

Realitní kancelář Philip & Frank založili v roce 2014 Filip Šejvl společně s Františkem Jungrem a zaměřují se na prodej, pronájem i správu rezidenčních i komerčních prémiových nemovitostí v České republice a v zahraničí.