CNN: Čína získala náskok v jaderné fúzi. Začne do 10 let dodávat energii?

Americký tokamak z roku 1971, v Oak Ridge v Tenesse. Foto: Oak Ridge National Laboratory, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Zatímco po desetiletí to byly USA, kdo vedl v závodu o zvládnutí jaderné fúze, teď se do čela dostala Čína. Vyplývá to z článku na webu CNN.

„Svět se blíží k ovládnutí tohoto zdroje téměř neomezené čisté energie. Čína chce být první,“ hlásá titulek. Podle textu byly po léta lídrem vývoje Spojené státy americké. Nyní má ale šanci tento závod vyhrát Čína. Ročně investuje do vývoje jednu až 1,5 miliardy dolarů. Alespoň podle Jeana Paula Allaina, který vede Úřad pro vědy o energii z jaderné syntézy amerického ministerstva energetiky. Bidenova administrativa utratila ročně kolem 800 milionů dolarů. „Pro mě je důležitější než číslo, jak rychle to dělají,“ řekl Allain CNN.

Nový zdroj energie do 10 let?

Soukromé podniky v obou zemích jsou podle CNN optimistické a tvrdí, že dokážou získat energii z jaderné syntézy do sítě do poloviny 30. let 21. století, a to navzdory obrovským technickým problémům, které přetrvávají.

Na fúzi je přitažlivá její účinnost. Uvolňuje čtyřikrát více energie než štěpná reakce, oproti spalování fosilních paliv je účinnější údajně čtyřmilionkrát. „Nebude vyvinuta včas pro boj proti změně klimatu v tomto klíčovém desetiletí, ale mohla by být řešením budoucího oteplování,“ napsala CNN.

Fúze by mohla být řešením pro oteplování

USA pracují na vývoji od 50. let, zatímco Čína začala teprve nedávno. Rychlost jejího postupu je ale ohromující. Jako první použila v experimentu pokročilé magnety. Umožňují zvýšit efektivitu a lépe omezovat plazmu, v níž k reakci dochází.

Zatímco v Šanghaji vytvářejí nejnovější tokamaky, americké nádoby pro uchování plazmy stárnou a podle webu tak Američané stále více používají zařízení svých spojenců v Japonsku, Evropě a Velké Británii.

V Číně má také příští rok vzniknout první výzkumný fúzní park. „Nic takového nemáme,“ řekl CNN generální ředitel Fusion Industry Association řekl Andrew Holland. Také připomněl, že podobně jako v jiných odvětvích, Číňané dlouho v podstatě jen kopírují to, co vzniklo v USA, aby pak najednou převzali vedení. I dnes kopírují již existující americká zařízení, ale ve výzkumu už jsou dál.

Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii existuje na světě 79 tokamaků. Nejvíc v Japonsku (13), Číně (12), USA (8), Rusku (7) a Velké Británii (5). Celkově jimi disponuje 24 zemí, dvě zařízení jsou i v Praze.