Británie řeší nedostatek lékařů. Sestrám chce přidávat nad inflaci

Ilustrační foto: SJ Objio na Unsplash

Že vyspělá Velká Británie má problém s kvalitou služeb ve veřejném zdravotnictví, se ví. Pro novou vládu půjde zřejmě o jeden z nejtvrdších oříšků.

Přestože Spojené království patří k nejbohatším zemím světa (podle HDP na hlavu zhruba do první třicítky), úroveň zdravotní péče z veřejného systému NHS je neustále terčem kritiky.

Minulá vláda připravila program náboru nových lékařů a zdravotních sester. Čerstvě nastoupivší labouristický ministr zdravotnictví Wes Streeting je ale už teď pod palbou, že to není dostatečné. Dostal dopis například od Královské akademie praktických lékařů. Profesorka Kamila Hawthorne mu podle The Guardian napsala, že plány jsou nedostatečné na to, aby rozšířili péči mimo nemocnice.

Nedostatek rodinných lékařů je totiž jedním z problémů, který všechny trápí nejvíc. Původní plán měl do roku 2031 přinést zdvojnásobení počtu praktických lékařů a téměř zdvojnásobení počtu sester.

Jak ale píše Guardian, počet plně kvalifikovaných lékařů se má ve skutečnosti zvýšit jen o 4 procenta. „Zoufale potřebujeme mnoho tisíc dalších z nás, kteří poskytují péči o pacienty v první linii NHS. To je důvod, proč jsme tak znepokojeni současnými projekcemi v rámci dlouhodobého plánu pracovních sil NHS, které ukazují mizerný nárůst počtu plně kvalifikovaných praktických lékařů na plný úvazek během příštích 10 až 12 let, zejména ve srovnání s nemocničními lékaři,“ cituje web Guardianu profesorku a praktickou lékařku Hawthorne.

Problémy jsou ale i v nemocnicích. Ještě před pár lety různé studie naznačovaly, že UK má méně lůžek, lékařů a odborného personálu na obyvatele než jiné vyspělé země. Organizace NHS Providers loni na svém blogu uvedal, že řada nemocnočních budov v BRitánii je starších než zdravotnictví samo. Přitom výdaje z hlediska podílu na HDP nebyly zase o tolik nižší, zhruba 10 % oproti cca 11,5 % v Německu.

Během Covidu se situace zhoršila. Lékaři ale obvinili vládu, že příčinou není Covid sám, nýbrž podfinancování systému. Podle analýzy Britské lékařské asociace z roku 2022 průměrný denní počet dostupných lůžek se mezi lety 2010-11 a 2019-20 snížil v Anglii o 8,3 %, ve Walesu 14,9 % a ve Skotsku o 8,3 %.

Mezi lidem prostým i vzdělaným se po začátku covidu šuškalo, že strategie promoření obyvatel bez masivních opatření vycházela tak trochu z obav, že systém veřejného zdravotnictví by v Británii nic jiného nezmohl. Nakonec země přistoupila rovněž k restrikcím, přičemž právě teď hodlá revidovat vyplácené dotace a náhrady. Ministryně financí Rachel Reeves má jmenovat speciálního pověřence, který má získat zpět okolo 2,6 miliardy liber. Mimo jiné například za zbytečné ochranné pomůcky.

Veřejné finance v Británii jsou totiž napjaté, poměru dluhu k HDP už přelezl 100 %. Přičemž NHS je financováno převážně z daní. Přesto ve snaze udržet zaměstnance a přilákat nové připustila ministryně práce, že zdravotní sestry, stejně jako učitelé dostanou letos přidáno o více než inflace. „Liz Kendall, sekretářka práce a důchodů, nevyloučila zvýšení mezd pracovníků ve veřejném sektoru nad inflaci a uvedla, že vláda „chápe“ potřebu přilákat a udržet klíčové pracovníky,“ napsaly Financial Times. Bude to ale stačit?