Onsemi, která oznámila rozšíření továrny v ČR, uzavřela smlouvu s VW

Ilustrační foto: Simon z Pixabay

Americký výrobce čipů onsemi uzavřel víceletou smlouvu s automobilovou skupinou Volkswagen (VW) na dodávky polovodičových modulů pro elektromobily. Firma, která nedávno oznámila rozšíření výroby v Rožnově pod Radhoštěm, se stane hlavním dodavatelem kompletního výkonového systému do trakčních střídačů pro vozy nové generace německého koncernu, pod který patří i Škoda Auto. Dohodu firmy oznámily ve společné tiskové zprávě.

SPolovodiče společnosti onsemi na bázi karbidu křemíku umožňují vyšší výkon, snižují energetické ztráty a zvyšují dojezd automobilů na elektrický pohon, uvedly firmy.

Volkswagen Group bude rovněž profitovat z toho, že se onsemi chystá investovat do rozšíření výroby z karbidu křemíku v České republice. Záměrem v červnu oznámené investice dvou miliard USD je vybudování závodu, který na území Evropy zajistí kompletní výrobu výkonového systému do trakčních střídačů. Zkrácení vzdáleností posílí dodavatelský řetězec německého koncernu, usnadní logistiku a umožní rychlejší začlenění karbidových komponent do výroby elektromobilů.

Integrovaný modul na bázi karbidu křemíku je díky škálovatelnosti použitelný v trakčních střídačích o vysokém i nízkém výkonu, a najde tak uplatnění v různých vozidlech všech kategorií. To umožní mimo jiné výrazné snížení výrobních nákladů.

Onsemi byla založena v roce 1999, celosvětově má více než 33 000 zaměstnanců. Její tržby loni přesáhly osm miliard dolarů (asi 185 miliard korun), čistý zisk byl přes dvě miliardy (asi 47 miliard korun). V Česku působí od roku 2003 jako ON Semiconductor Czech Republic, která vznikla fúzí společností Tesla Sezam a Terosil. Hlavní výrobní závod onsemi v ČR je v Rožnově pod Radhoštěm.