JPMorgan: Držitelé ukrajinských dluhopisů by mohli mít ztrátu 30 až 42 %

Ilustrační obrázek: Annette Meyer, Pixabay

Zahraniční držitelé ukrajinských dluhopisů by při dohodě o restrukturalizaci dluhu mohli přijít o 30 až 42 procent hodnoty. Kyjev by se tím ale pravděpodobně vyhnul tvrdému selhání při splácení dluhů. Uvedla to ve své zprávě banka JPMorgan.

Válkou zmítaná Ukrajina se snaží o restrukturalizaci svých dluhopisů za zhruba 20 miliard USD (464,7 miliardy Kč) předtím, než na konci srpna vyprší termín pozastavení splácení. Vláda v pondělí oznámila, že první kolo formálních rozhovorů s držiteli dluhopisů nepřineslo žádnou dohodu. To zvyšuje riziko, že se Ukrajina dostane do platební neschopnosti, pokud se jí nepodaří dohodnout na restrukturalizaci dluhu nebo prodloužení moratoria na jeho splácení.

Stratég JPMorgan Nishant Poojary uvedl, že první kolo jednání poskytuje spodní a horní hranici pro jednání o odpisech a dodal, že obě strany byly ve svých návrzích poměrně daleko od sebe. Strany se tak budou muset nejprve domluvit na důležitých rozdílech týkajících se případné úlevy a struktury nástrojů, a hledat kompromis někde mezi nimi.

JPMorgan ve svých výpočtech simulovala balíček, který by byl uprostřed návrhů, zahrnuje jak prvky navržené vládou, tak prvky navržené skupinou držitelů dluhopisů. Tento hypotetický kompromis zahrnuje tři různé nástroje – standardní dluhopisy, dluhopisy s rostoucími kupony, tedy rostoucími pravidelnými úrokovými platbami, a třetí nástroj, kde se jistina i kupony upravují na základě průměrných daňových příjmů. V případě takového balíčku by se ztráta pro investory mohla pohybovat v rozmezí 30 až 42 procent, dodal Poojary.

JPMorgan vyzdvihl jako pozitivní, že návrhy obou stran řešily i možný nevýhodný scénář pro Ukrajinu a zahrnovaly výplatu kuponů od samého počátku, i když v různé výši. Vláda nabízela pro začátek 1 procento, zatímco držitelé dluhopisů více než 7 procent.

I když cesta k restrukturalizaci ukrajinského dluhu vypadá hrbolatě, celková trajektorie je pozitivní, uvedl Poojary. Banka podle něj vidí nízkou pravděpodobnost tvrdého selhání při splácení.