Moravskoslezský kraj hledá dopravce, který bude jezdit vodíkovými autobusy

Moravskoslezský kraj vypsal tendr na dodavatele, který by měl od konce roku 2024 v oblasti Havířova na Karvinsku zajistit veřejnou dopravu autobusy na vodík. Hodnota veřejné zakázky je 1,04 mld. Kč, sníží se ale o jízdné, které dopravce vybere, a o evropskou dotaci na nákup autobusů. ČTK to dnes sdělila mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Hejtmanův náměstek Radek Podstawka (ANO) uvedl, že tendr na zajištění veřejné dopravy vozidly s vodíkovým pohonem ještě v Česku nikdo nevyhlašoval. „Proto jsme na začátku roku uspořádali předběžnou tržní konzultaci s cílem připravit srozumitelné a po odborné stránce kvalitní a realizovatelné zadávací podmínky, které umožní podání porovnatelných nabídek,“ řekl Podstawka.

Zájemci mohou podávat nabídky do 15. října. Dodavatel bude mimo jiné povinen požádat o dotaci na pořízení vodíkových autobusů a provoz zahájit s kompletně novým vozovým parkem. Dopravu má na Havířovsku deset let zajišťovat deseti autobusy. Podmínkou rovněž je, že půjde o nízkopodlažní vozidla s klimatizací a wi-fi.

Pilotní projekt Moravskoslezského kraje navazuje na výběrová řízení, v nichž kraj zajišťoval autobusovou dopravu vozidly s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG), která produkují výrazně méně škodlivin než autobusy s klasickým pohonem. „Od rozvoje a zavádění čistých vodíkových technologií do života si Moravskoslezský kraj slibuje menší zátěž životního prostředí a také vznik nového průmyslového odvětví,“ uvedla Birklenová.

Hejtmanův náměstek Jakub Unucka (ODS) prohlásil, že ve vodíkové mobilitě je budoucnost nejen proto, že vodíkový pohon je čistý a z výfuku kape pouze voda, ale že naprosto čistá může být i výroba tohoto paliva. „Zároveň vytvoříme nové, progresivní a inovativní průmyslové odvětví, kde najde práci spousta lidí a které pomůže kraji v budoucnu fungovat bez energetického spalování uhlí. Chceme, aby v našem kraji jezdily jako první na vodík nejen autobusy, ale i vlaky. A v ideálním případě, aby se i v Ostravě vyráběly,“ řekl Unucka.