Kvůli krizi snížilo počet zaměstnanců pět procent firem

Ke snižování počtu zaměstnanců přistoupilo v souvislosti se současnou ekonomickou krizí 5 % firem. Třetina zatím nemá o dalším postupu jasno. Vyplývá to z on-line průzkumu, který uskutečnila personální agentura Předvýběr.CZ mezi stovkou majitelů a šéfů firem.

„Čtyři z deseti firem propouštění neplánují, a pětina dokonce chce nabírat nové zaměstnance,“ napsal ředitel agentury František Boudný. Zaměstnavatelé vnímají signály trhu, že firmy plánují propouštění, neočekávají ale zásadní zvýšení nezaměstnanosti. Ta by měla v příštím roce vyrůst průměrně na 4,6 %, dodal Boudný.

Fotka od lannyboy89 z Pixabay

„Nezaměstnanost se v příštím roce zvýší, ale neočekávám, že by došlo k jejímu razantnímu navýšení. Půjde zejména o profese bez specifických nároků na kvalifikaci,“ míní například personální ředitel mlékárenské firmy Madeta Pavel Buryánek.

Nezaměstnanost v Česku dosáhla v říjnu 3,5 %, zůstala tak na stejné hodnotě jako v září, informoval tento týden Úřad práce ČR. Ve srovnání s předchozím měsícem ubylo lidí bez práce i volných míst. Před rokem byla nezaměstnanost o desetinu procentního bodu nižší. V dalších měsících bude nezaměstnaných zřejmě přibývat, byť podle odborníků nijak dramaticky. Situace na českém pracovním trhu se zhoršuje a firmy budou kvůli vysokým cenám energií omezovat výrobu, míní analytici.