Lidé podporují covid pasy, chtějí znovu cestovat

Cestování do zahraničí je nejrůznějšími způsoby omezeno. Zlepšení by mohly přinést covid pasy, které byly schválené Evropským parlamentem a dnes vstupují v platnost.

Lidé zavedení těchto pasů podporují. Podle průzkumu společnosti Ušetřeno.cz, provozovatele portálu Top-Pojištění.cz, vítá zavedení covid pasů 74,6 % respondentů, zbylá čtvrtina lidí toto opatření nepodporuje. Průzkumu se zúčastnilo přes 580 respondentů.

Lidé uváděli, že zavedení covid pasů umožní cestování po Evropě a přinese kontrolu nad šířením viru. U nesouhlasných reakcí zase respondenti poukazovali, že by se lidé dělili na kategorie, zvýhodnění očkovaných jim také přijde jako nespravedlivé. „Výsledky ankety potvrzují, že lidé chtějí cestovat a že zároveň vnímají očkování jako možnost, jak relativně jednoduše a bezpečně opět vycestovat za hranice České republiky,“ uvádí Ondřej Vacek produktový specialista cestovního pojištění v Top-Pojištění.cz.

Překvapivá je také znalost covid pasů. Přibližně 93 % lidí uvádí, že vědí, o co se jedná. „Je to překvapení, neboť se jedná poměrně o nové slovní spojení. Zdá se, že média a stát odvedly v edukaci veřejnosti dobrou práci,“ uvádí také Vacek.