Trh práce ovlivní zhoršení ekonomiky a zlepšení nabídky zaměstnanců

Sedm z deseti oslovených zaměstnavatelů v příštím roce očekává zhoršení ekonomické situace. Zároveň 29 % firem počítá s tím, že nabídka lidí na trhu práce se zlepší. Vyplývá to z online průzkumu, který uskutečnila personální agentura Předvýběr.CZ mezi zaměstnavateli.

„Zaměstnavatelé předpokládají, že trh práce přirozeně zareaguje na současnou situaci. Logicky čekají, že zhoršení hospodářských podmínek jim pomůže v náboru pracovníků,“ míní František Boudný, ředitel Předvýběru.CZ.

Po stavebních dělnících je velká poptávka. Neustále. Ilustrační foto, Photo by Guilherme Cunha on Unsplash

Zhoršení ekonomiky je faktor, na kterém se zástupci firem shodují nejvíce (71 %), ve stejném průzkumu loni takový vývoj očekávalo jen 52 % respondentů. Loňský dvanáctiprocentní podíl těch, kdo předpokládali zlepšení nabídky zaměstnanců, se tak zdvojnásobil. I přesto druhým nejsilnějším očekáváním vývoje pracovního trhu je zvyšování mezd (61 %), což byl loni nejdůležitější faktor.

„Stav ekonomiky se projevuje i na pomyslném zvyšování laťky ze strany zaměstnavatelů,“ říká František Boudný. Zatímco loni 72 % personalistů a majitelů firem bylo ochotných dát šanci i kandidátovi, kterého by dříve vyřadili, letos jsou jich jenom 64 procenta. „Mohou si to dovolit, počet lidí hledajících jinou práci roste,“ dodává ředitel Předvýběru.CZ.

Potvrzuje to i průzkum mezi zájemci o práci: loni touto dobou jich o změně v příštím roce uvažovalo 14 %, nyní jich už je 21 procent. Z reakcí zaměstnanců je ale znát i to, že roste počet těch, kteří oceňují stabilitu současné práce. Počet těch, kteří ji nechtějí změnit, vzrostl z 12 % na 21 procento.