Důvěra spotřebitelů v ekonomiku eurozóny je na rekordním minimu

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku eurozóny je na rekordním minimu. V červenci klesla na minus 27 bodů z červnových minus 23,8 bodu, což je více, než se čekalo. Vyplývá to ze zprávy Evropské komise (EK). Náladu spotřebitelů zhoršují obavy z recese kvůli vysoké inflaci a také obavy z možného zastavení dodávek ruského plynu.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že index spotřebitelské důvěry klesne na minus 24,9 bodu. Dnes zveřejněná hodnota je tak nižší než minimum dosažené na začátku koronavirové krize.

Spotřebitelé v zemích platících eurem se potýkají s rychlým růstem inflace, ke kterému velkou měrou přispívá zdražování energií – mimo jiné i v důsledku války na Ukrajině. Míra inflace v zemích eurozóny v červnu vystoupila na rekordních 8,6 z květnových 8,1 procenta.

V celé Evropské unii se důvěra spotřebitelů tento měsíc snížila o tři body na minus 27,3 bodu. Míra inflace v EU v červnu vystoupila z 8,8 na 9,6 procenta a je také na rekordu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) vypočetl, že odpojení Evropy od ruského plynu by mohlo znamenat pokles ekonomiky EU o 2,65 procenta. V případě České republiky, Maďarska, Slovenska a Itálie odhaduje MMF pokles ekonomiky o více než 5 procent.

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek ve snaze mírnit inflaci zřejmě poprvé po více než deseti letech zvýší základní úrokovou sazbu. To by se ale na důvěře spotřebitelů kvůli vyšším nákladům na půjčky podepsalo negativně.