Pěstujte zeleninu, ne choroby – jak udržet škůdce rostlin na uzdě?
Praha 5. října 2023 (PROTEXT) – Šíření chorob a škůdců může vést k vážným hospodářským a ekologickým ztrátám, varují Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), Ministerstvo zemědělství ČR a Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ) v rámci kampaně na podporu zdraví rostlin #PlantHealth4Life.
Globální oteplování umožňuje pěstování více exotických rostlin v naší oblasti, ale zároveň vytváří vhodné podmínky pro šíření a usazování nových a nepůvodních škůdců a patogenů rostlin. Tyto škodlivé organismy nemají v našich podmínkách přirozené nepřátele a v krátké době mohou výrazně narušit biodiverzitu na místní i regionální úrovni.
Patogeny se do země často dostávají prostřednictvím infikovaných sazenic nebo osiva z jiných členských států EU nebo třetích zemí. Účinné metody přímé ochrany proti novým invazním škůdcům většinou neexistují, protože tito škůdci se často vyznačují odolností vůči přípravkům na ochranu rostlin. Klíčová je proto prevence a včasná detekce.
Klíčovou roli při ochraně rostlin hraje i veřejnost. „Lidé si spolu s hezkou květinou mohou „pořídit“ i nevítané škůdce nebo původce chorob. Toto riziko je zvláště významné při přímém dovozu nebo prodeji z exotických zemí, včetně nákupů přes e-shopy. Je proto důležité nenosit si rostliny domů ze zahraničních cest, nakupovat rostliny a semena z ověřených zdrojů a ujistit se, že rostlina je opatřena rostlinolékařským osvědčením,“ vysvětluje Ing. Jitka Götzová, ředitelka Odboru bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ČR.
Veřejnost může více informací nalézt na Rostlinolékařském portálu, který provozuje ÚKZÚZ. „Veřejnost na něm najde podrobné popisy a fotogalerii všech u nás se vyskytujících škodlivých organizmů včetně plevelů a komplexní informace o metodách jejich sledování a ochrany,“ přibližuje Ing. Michal Hnízdil, ředitel Sekce osiv, sadby a zdraví rostlin ÚKZÚZ.