Zdražování obědů se zpomalilo
V průběhu prvního letošního pololetí stoupla průměrná cena oběda o 2,7 % na 182,4 koruny. Ve srovnání s druhou polovinou loňského roku, kdy v důsledku inflace ceny poledního menu v celé republice vzrostly o více než desetinu, tak došlo k výraznému zpomalení zdražování. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet společnosti Edenred.
Za uplynulé tři roky se ceny obědů zvýšily zhruba o třetinu. Konkrétně v Praze o 36,8 % a nejvíce v Ostravě o 41,8 procenta. Nejslabší zdražení, o 28,1 %, potrápilo strávníky ve Zlíně.
Odborníci nyní ujišťují, že ani ve druhé polovině letošního roku by neměl hrozit výrazný nárůst nákladů na stravování. Nejvíce si za stravování v restauracích připlatili lidé v Českých Budějovicích, nejméně naopak v Pardubicích. Ceny podle regionů se přesto liší v rozmezí až desítek korun.
Růst cen obědů se v prvních šesti měsících roku 2023 stabilizoval. V červnu vyšlo průměrné obědové menu na 182,4 koruny, jen o 2,7 % více než v prosinci minulého roku. V absolutních hodnotách činil nárůst 4,80 Kč. Zdaleka nejvíce dopadlo zdražení na peněženky obyvatel Českých Budějovic, kde ceny poledního menu stouply o 7,10 korun, nejméně naopak na obyvatele Pardubic. Tam obědy od začátku roku zdražily jen o 2 koruny.
Ve srovnání s loňským rokem růst cen výrazně zpomalil. Během stejného období vloni stouply ceny obědů v průměru o 4,4 %, neboli o 6,8 korun. Ve druhé polovině roku 2022, kdy se do cen obědů naplno promítla inflace, rostly dokonce o 10,9 %, v absolutních hodnotách o 17,40 korun. V některých regionech, jako je například Karlovarsko nebo Liberecko, byl v tomto období zaznamenán nárůst i o více než 15 procent.
„V souladu se současným vývojem inflační křivky se růst cen obědů v restauracích uklidnil, což je dobrá zpráva pro všechny zaměstnance, kteří si v práci chtějí dopřát plnohodnotný oběd v kantýně nebo restauraci. Vzhledem k dosavadnímu vývoji neočekáváme ani ve druhém pololetí žádné výraznější cenové výkyvy,“ míní Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.
Nárůsty cen obědů v první polovině roku 2023 | ||
Oblast | % | Kč |
České Budějovice | 3,9 % | 7,1 Kč |
Ústí nad Labem | 3,7 % | 6 Kč |
Liberec | 3 % | 5,5 Kč |
Praha | 2,7 % | 5,4 Kč |
Ostrava | 3 % | 5,2 Kč |
Plzeň | 2,4 % | 4,5 Kč |
Brno | 2,4 % | 4,5 Kč |
Hradec Králové | 2,2 % | 3,9 Kč |
Jihlava | 2,3 % | 3,6 Kč |
Zlín | 2,1 % | 3,4 Kč |
Karlovy Vary | 1,9 % | 3,2 Kč |
Olomouc | 1,5 % | 2,4 Kč |
Pardubice | 1,1 % | 2 Kč |
Česká republika | 2,7 % | 4,8 Kč |
Kromě míry zdražování se v prvním pololetí stabilizoval i podíl obědů objednaných skrze rozvážkové služby. V červnu si zaměstnanci nechali oběd doručit v 8,4 % případů, což odpovídá dlouhodobému trendu, kdy dovážka konzistentně tvoří zhruba desetinu z celkového počtu plateb za obědy. Zbylých 91,6 % plateb zákazníci provedli přímo v restauracích. O poznání přívětivější je pro rozvážkové služby jejich podíl na celkovém objemu plateb za obědy. Zákazníci u nich aktuálně utratí 20,4 % nákladů, v restauracích pak zbylých 79,6 procenta.
„Dlouhodobá analýza našich datových řad potvrzuje, že po několika letech výrazných výkyvů se letos poměr mezi restauracemi a rozvážkovými službami ustálil a od ledna dochází pouze k minimálním posunům v řádech jednotek procent. Zákazníci nyní volí možnost stravování v restauracích namísto rozvážky častěji, než bylo obvyklé v posledních několika letech. Ve srovnání s daty z období před vypuknutím pandemie však zaznamenaly rozvážkové služby výrazný nárůst,“ upozorňuje Aneta Martišková. V lednu 2020 činil jejich podíl na celkovém počtu plateb pouhých 3,6 procenta. „V posledních měsících pozorujeme, že zaměstnanci u rozvážkových služeb častěji objednávají více jídel najednou. Není neobvyklé, že se kolegové vzájemně domluví na jedné objednávce, aby si oběd mohli společně vychutnat třeba v odpočinkové místnosti. To potvrzuje i rozdíl mezi podíly počtu a objemu transakcí,“ doplňuje.
Ze srovnání cen obědů s výší průměrných mezd v krajích podle dat Českého statistického úřadu vyplývá, že největší část svých příjmů na stravování vynaloží lidé v Liberci, Českých Budějovicích, Pardubicích a Plzni. V červnu je stálo pravidelné stravování v restauracích či kantýnách více než desetinu měsíčních příjmů. Zdaleka nejmenší část svých příjmů za obědy naopak i navzdory nejdražším průměrným cenám utratí Pražané. Dvacet obědů v restauraci je v červnu vyšlo na 4 128 korun, tedy přibližně 7,8 % průměrné mzdy v hlavním městě. „Rozdíly v kupní síle mezi jednotlivými kraji nejsou nic nového. Během letních měsíců je však lidé pociťují více než jindy. Výrazně se totiž projevují ve chvíli, kdy Češi, a obzvláště pak rodiny s dětmi, cestují po republice. Lidé z regionů s nižšími průměrnými příjmy, kterým však obvykle odpovídají i místní ceny obědů, tak za oběd v některých případech zaplatí i o 25 % více,“ upozorňuje Martišková.