Podnikatelé v Německu i v Evropě zase méně důvěřují ekonomice

Ve zdravém těle podnikatele zdravý duch firmy. Ilustrační foto: Ryan McGuire z Pixabay

Důvěra německých podnikatelů v ekonomiku opět klesla. Index institutu Ifo ji změřil v září na 85,4 bodu ze srpnových 86,6. U výrobních podniků index klesl nejhlouběji od června 2020. Propadlo se jak hodnocení současné situace, tak očekávání budoucnosti. „Nedostatek zakázek zesílil. Hlavní sektory německého průmyslu se potýkají s problémy,“ konstatoval institut Ifo.

„Zhoršování podmínek ve zpracovatelském průmyslu nebere konce. Tento trend začal již v červenci 2022 a od té doby nebyl ani v jednom měsíci přerušen,“ připomíná Martin Kron, analytik Raiffesenbank.

Zhoršilo se podnikatelské klima i v sektoru služeb. Firmy byly se současnou situací spokojeny výrazně méně. Na druhou stranu očekávání byla poněkud méně skeptická. V pohostinství a cestovním ruchu se sentiment zlepšil.

Index se zhoršil také v obchodu. Zejména výhled na další měsíce byl opět poznamenán zvýšenou skepsí. Jako o něco horší vyhodnotili obchodníci také svou současnou situaci .

Ve stavebnictví se zlepšila očekávání věcí příštích a díky tomu se celkový index zvýšil. Na druhou stranu byly firmy poněkud méně spokojeny se současnou situací.

Index Ifo se nese v souladu s indexem nákupních manažerů PMI, který byl zveřejněn včera. Index v srpnu dosáhl úrovně 42,4 bodu, trh předpokládal v září jen nepatrný pokles na 42,3 bodu, ale skutečný výsledek byl výrazně horší: 40,3 bodu. Identické hodnocení lze použít i pro eurozónu, kde došlo ke snížení indexu z 45,8 na 44,8 bodu, přičemž trh predikoval 45,7 bodu.

Rovněž horší výsledky PMI byly zaznamenány v oblasti služeb. V Německu se index snížil z 51,2 na 50,6 bodů a v eurozóně dokonce z 52,9 na 50,5 bodu, nicméně zatím zůstává nad klíčovou hranicí 50 bodů, oddělující expanzi a kontrakci odvětví. Ani ve Spojených státech amerických výsledek PMI nepotěšil, když index pro zpracovatelský průmysl poklesl z 47,9 na 47 bodů, ačkoli trh očekával nárůst na 48,6 bodů. Ve službách sice index mírně poklesl, ale bezpečně se drží (55,4 bodů) nad zmíněnou úrovní 50 bodů.