Nastoupit by měl i Jágr, myslí si Češi

Ilustrační foto: StockSnap z Pixabay

Jaký hráč by si měl obléknout český národní hokejový dres? Šetření výzkumné agentury STEM/MARK ukázalo, že třetina lidí by si přála, aby za českou reprezentaci nastoupil Jaromír Jágr. Na ledě by ale podle nich neměl chybět ani David Pastrňák.

Přestože se o lední hokej 15 % lidí vůbec nezajímá, informaci o tom, že se bude v Česku konat mistrovství světa, zaznamenaly více než 3/4 respondentů. Téměř každý desátý plánuje alespoň jeden zápas osobně navštívit jako divák a polovina lidí si myslí, že letos bude překonán rekord MS v průměrné návštěvnosti na jeden zápas, který stále drží ČR jako pořadatel MS z roku 2015. 

Více než polovina lidí bude sledovat přímé přenosy zápasů v televizi či na internetu. Zúčastnit se alespoň jednoho zápasu mají v plánu především lidé ve věku 30-44 let (16 %). Sledovat výsledky a zpravodajství o MS prostřednictvím médií a internetu pak častěji plánují lidé s vysokoškolským vzděláním (35 %). 

Třetina lidí by si přála, aby v reprezentaci na letošním MS nastoupil Jaromír Jágr. Necelá polovina s tím nesouhlasí. Pětina neví nebo se o hokej vůbec nezajímá. Na ledě by si ho přály vidět spíše ženy (37 %) než muži (29 %) a lidé ve věku 30-44 let (43 %).

V rámci tohoto šetření jsme také dotázané nechali spontánně uvést jméno jednoho brankáře, obránce a útočníka, který by podle nich neměl v českém národním týmu letos chybět. Do branky by lidé nejčastěji postavili Petra Mrázka, do obrany Radko Gudase a do útoku by nasadili Davida Pastrňáka. „Mrázek i Gudas na soupisce hráčů jsou, účast Pastrňáka ale zatím není jistá,“ dodává Zuzana Rabochová ze STEM/MARK.

Pokud jde o tip na vítěze, tam je to jasné. Zlato získá Kanada (37 %). Ve výhru Česka věří 16 % lidí a celkem dvě pětiny tipují ČR na některou ze tří medailí. Naopak čtvrtina si myslí, že skončíme už ve čtvrtfinále.

Graf: STEM/MARK

Výzkumu agentury STEM/MARK uskutečněného prostřednictvím online dotazování na internetovém panelu Dialog se zúčastnilo 1009 osob ve věku 18 a více let reprezentující českou internetovou populaci proporčně podle pohlaví, věku, nejvyššího dosaženého vzdělání, kraje a velikosti obce bydliště. Šetření probíhalo v termínu od 2. do 7. května 2024.