Cenu hypoték nesnížily ani sazby ČNB, ani konkurence

Ilustrační foto: j s z Pixabay

Průměrná nabídková sazba hypotečních úvěrů podle Swiss Life Hypoindexu k 5. září 2024 byla 5,38 % p. a. (v srpnu to bylo 5,42 % p. a.). Za měsíc klesla jen o čtyři bazické body. Za rok a půl klesla bez setiny přesně o jedno procento. Česká národní banka snížila ve stejném období svoji klíčovou sazbu o 2,5 procentního bodu.

„I nadále pokračuje velmi pozvolný pokles hypotečních sazeb. Swiss Life Hypoindex v září dosáhl po kosmetické korekci směrem dolů hodnotu 5,38 % p. a. Nicméně lze očekávat, že po prázdninách některé banky sáhnou k akčním pobídkám a část z nich bude mít jistě i podobu snížené základní sazby. Je tak možné, že během dalších dní dojde k poklesu sazeb, který ovšem může být pouze dočasný,“ komentuje Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Swiss Life Select.

„U jedné z bank na hypotečním trhu můžeme sledovat poměrně agresivní úrokovou politiku. Je otázkou, zda na to budou reagovat i jiné banky. Konkurenční boj je tak další důvod, který by mohl hnát úrokové sazby níže. Očekávám nicméně, že sazby budou klesat prozatím pomalu. Z makroekonomického hlediska záleží na dalším vývoji inflace a ekonomiky, a to nejen v České republice, ale i v EU, která českou ekonomiku nejvíce ovlivňuje. Podle toho bude totiž činit další kroky i ČNB,“ poznamenal Tom Kadeřábek, vedoucí produktového oddělení Swiss Life Select.

Je pravdou, že úrokové sazby na straně ČNB klesají, a to jak ty swapové, tak i dvoutýdenní repo sazba, která je používána jako základ pro stanovování úrokových sazeb na straně bank. Nicméně do vývoje hypotečního trhu vstoupila novela zákona o spotřebitelských úvěrech s paragrafem nově definujícím účelně vynaložené náklady, na které má banka nárok při předčasném splacení hypoték.

„Ze strany zákonodárců nebyl vyslyšen požadavek bank na vyšší sankce. Z toho důvodu jsou všechny sazby navýšené o přirážku, která má bankám zajistit polštář kompenzující právě ony účelně vynaložené náklady. Bohužel se tak děje u všech klientů, tedy i u těch, kteří nikdy k předčasnému doplacení úvěru nepřikročí. A proto sazby hypoték neklesají tak rychle, jak by mohly,“ doplnil Sýkora.

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti (LTV) při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,38 % p. a. byla v září 21 248 korun. Od začátku letošního roku klesla o 1341 Kč.