Pohostinství je zásadně nepochopený nebo úmyslně stíhaný obor

Praha 28. května 2023 (PROTEXT) – Asociace restauratérů Apron striktně odmítá zařazení oboru do zvýšené sazby DPH pro nealkoholické nápoje.

– Nejsme prodavači, kteří mají zboží v regálech, kde si ho zákazník dá do vozíku, my daníme služby. Přidaná hodnota v gastronomii vzniká velkým podílem naší práce a tvoří 60-80 %.

– Většina zemí EU má obor gastronomie ve snížených sazbách. Sazba se pohybuje na úrovni 10 %.

– Evropská komise uvádí obor gastronomie ve snížené sazbě – dle Směrnice Rady 2006/112/ES ze dne 28. 11. 2006 o společném systému daně z přidané hodnoty[1], Je to z důvodu aplikace snížené sazby na obory s vysokým podílem manuální práce. Česká vláda toto doporučení neakceptuje.

– Toto zdanění zatlačí firmy do “černé hotovostní zóny” definitivně! Stát nevybere nic navíc.

Uctivě a důrazně žádáme českou vládu, aby přehodnotila své záměry.

Kontakt pro média:

Webová stránka: https://asociace-apron.cz

Jméno a příjmení: Sylvio Spohr (Prezident Asociace Apron)

E-mail: spohr.sylvio@gmail.com

[1] Zdroj směrnice ER:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX:32006L0112

ČTK ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.