Hodnota optimální stravenky vzrostla na 195 korun

Ministerstvo práce a sociálních věcí zvýšilo od 1. ledna 2023 hodnotu stravného na pracovních cestách na 153 koruny na den. Spolu s růstem „diet“ roste i částka, při které je stravenka pro zaměstnance i zaměstnavatele z hlediska zdanění nejvýhodnější, tzv. optimální stravenka. Pro rok 2023 je to 194 koruny.

Ministerstvo pravidelně upravuje výši stravného na pracovních cestách v reakci na růst spotřebitelských cen. Podle nové vyhlášky pro letošní rok základní stravné na cestách vzrostlo na 153 korun z předchozích 142 korun. Od nové částky se odvíjí i hodnota optimální stravenky, u které nejvýrazněji uspoří na daních a odvodech jak zaměstnavatelé, tak zaměstnanci.

Ilustrační foto: Christine Sponchia, Pixabay

Je to přitom podruhé v krátké době, kdy ministerstvo sáhlo k navýšení – naposledy to bylo letos v srpnu. Hodnota optimální stravenky se v návaznosti na to zvýšila tehdy ze 150 na 180 korun. Nyní tedy přichází její další růst, tentokrát o 15 korun.

„K tak velkému růstu došlo poprvé v historii. V předcházejících letech se hodnota zvyšovala spíše v řádu jednotek korun než jejich desítek. Hodnota daňově nejvýhodnější stravenky se tak téměř vyrovná s průměrnou cenou obědů, která byla na konci listopadu 179 korun, ale například v Praze již přesáhla dvousetkorunovou hranici,“ říká Tereza Knířová ze společnosti Sodexo Benefity.

Ministerstvo svým rozhodnutím reaguje na prudký nárůst cen v sektoru stravování. Inflace v odvětví v meziročním srovnání v listopadu dosáhla 26 %, což je skoro o 10 % více, než jaký je celkový růst cenové hladiny (v listopadu meziročně o 16,2 procenta).

Vstupy přitom restauracím zdražují ještě rychleji – růst cen potravin byl naposledy 27,1 procenta.

V pořadí druhé zvýšení optimální hodnoty stravenky během jediného roku, představující celkové navýšení o 45 korun, dává firmám příležitost k tomu, jak za daňově výhodných podmínek zlepšit odměňování zaměstnanců.

„Aktuální je to zejména s ohledem na současnou ekonomickou situaci, kdy firmy hledají úspory a potřebují se chovat v oblasti odměňování co nejhospodárněji,“ říká Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred.

Příspěvek na stravné je jedním z efektivních nástrojů zaměstnanecké politiky – umožňuje firmám díky výrazné daňové úspoře přilepšit zaměstnancům za mnohem příznivějších podmínek, než je tomu u mezd, a je výhodnější než další benefity. Je to díky tomu, že stravenky jsou pro zaměstnavatele uznatelné jako daňový náklad a neplatí se z nich  zdravotní a sociální pojištění. Zaměstnavatel si může jako daňově uznatelný náklad uplatnit částku do výše 70 % vyhláškou stanoveného stravného, maximálně však 55 % hodnoty stravenky. To je rozdíl oproti současnému zaměstnaneckému stravovacímu paušálu. Ten stanoven pro rok 2023 na 107,10 Kč. Když zaměstnavatel poskytuje na obědy tuto nebo nižší sumu, neplatí zaměstnanec žádné daně ani odvody. Částka poskytnutá zaměstnanci nad tuto hranici se již daní podobně jako mzda.

Ideální stravenka bude nyní stačit na platbu průměrného oběda ve všech částech země s výjimkou Prahy. Podle čerstvých údajů Edenred Card Indexu, sestaveného na základě plateb jídel nejrozšířenější tuzemskou stravenkovou kartou, je průměrná obědová útrata v Česku v listopadu ve výši 175,60 koruny. V Praze je to pak 198,60 koruny.