Do 150 korun se naobědvají pouze lidé v Olomouci

Naobědvat se a utratit při tom v restauraci do 150 korun? Ještě na začátku letošního roku to bylo možné ve více než polovině krajských měst v České republice. V srpnu se ale pod tuto hranici dostanou pouze lidé v Olomouci. Průměrná útrata za jeden oběd v restauraci nyní v rámci celé ČR dosáhla rekordních 167,80 koruny. Nejvíce, přes 190 Kč za jednu návštěvu, zaplatí lidé v Praze. Vyplývá to z Edenred restaurant indexu, který je sestavován na základě plateb 220 tisíc majitelů stravenkových karet od společnosti Edenred.

Oba prázdninové měsíce byly ve znamení zvýšeného růstu plateb lidí za obědy, v srpnu útraty meziročně vrostly o 13,5 %, respektive o 14,50 Kč za jeden zaplacený oběd.

Prázdná restarace. Foto: Pixabay

Růst cen jídel je ale ještě o poznání vyšší – v posledních měsících pravidelně převyšuje 20 procent. To ukazuje, že lidé v restauracích šetří – buď si vybírají z nabídky levnější jídla, nebo si místo dvou chodů dopřejí jen jeden, případně si neobjednají k jídlu nápoj.

Na prudký růst cen v restauracích již reagoval stát, který prostřednictvím vyhlášky ministerstva financí upravil od 20. srpna výši stravného na služebních cestách. Díky tomu vzrostla cena daňově nejvýhodnější stravenky o 20 % na 180 korun. Hranice pro tzv. stravovací paušál, který je od ledna loňského roku alternativou ke stravenkám, se zvýšila na 99,4 koruny.

„Z našeho průzkumu vyplývá, že ani přes nárůst stravného v zhruba pětině tuzemských firem nebude naprostá většina společností využívat potenciál, který stravenky přinášejí. Podle aktuálních dat Edenredu nabízí stravenku v hodnotě 150 Kč a vyšší 17,4 procenta společností.“ říká Aneta Martišková, ředitelka firemních vztahů.

Až do výše sto osmdesátikorunové hodnoty se stravenky nezdaňují a neplatí se z nich zdravotní a sociální pojištění. Stravenka je cestou, jak díky výrazné úspoře přilepšit zaměstnancům za příznivějších podmínek.