ČR zamítla výzvu EU k usmíření mezi Izraelem a Hizballáhem

Foto: Annette Jones z Pixabay

Česká republika spolu s Maďarskem a Rakouskem zablokovala společné prohlášení EU k válce mezi Izraelem a Hizballáhem. Dobře udělala. EU v něm vyzývala k okamžitému příměří mezi Izraelem a Hizballáhem a k zahájení politických rozhovorů o ukončení války.

„Mohli bychom text podpořit dvěma návrhy úprav, které byly předloženy, ale ostatní členské státy je nemohly přijmout. Zaprvé jsme prosazovali, aby se do textu přidala nutnost Hizballáhu stáhnout se od izraelských hranic. Zadruhé byl text příliš restriktivní, pokud jde o právo Izraele bránit se,“ cituje server Euronews českou tiskovou mluvčí.

Josep Borrell, vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, poté zveřejnil prohlášení vlastní, jako to učinil už několikrát, když nezískal dostatečnou podporu členských států. Text toho prohlášení je skandální: „Odsuzujeme mnoho civilních obětí v Libanonu, ničení civilní infrastruktury, které bude mít dlouhodobé následky, vysoký počet vnitřně vysídlených osob na obou stranách a znovu vyzýváme k respektování mezinárodního humanitárního práva za všech okolností,“ vyhlásil, mimo jiné, Borrell v úterý odpoledne, jen několik hodin poté, co izraelská armáda zahájila pozemní tažení proti Hizballáhu na jihu Libanonu. Vyzval ve svém prohlášení také k okamžitému uzavření příměří a k realizaci rezoluce Rady bezpečnosti OSN schválené v roce 2006, která vyzývala k ukončení nepřátelských akcí, stažení izraelských jednotek z jižního Libanonu a odzbrojení Hizballáhu. „Musí být zaručena suverenita Izraele i Libanonu,“ požaduje Borrell.

Bylo by asi užitečné připomenout mu pár drobností. Izrael se skutečně v roce 2006 stáhl z jižního Libanonu, který okupoval, od té doby do té země nevstoupil. Čehož využili teroristé Hizballáhu k vybudování mohutného vojenského zázemí pro raketové útoky proti Izraeli. Současné vojenské tažení Izraele má za cíl vytlačit Hizballáh od své severní hranice.

Z toho důvodu „civilní infrastruktura“ v jižním Libanonu zdaleka není civilní. Na ní, pod ní i přímo v civilních objektech nebo pod nimi se skrývají vojenské arzenály teroristů: zbraně, munice, rakety i zařízení k jejich odpalování, skrýše pro vojenské velení Hizballáhu a tajně vyhloubené tunely k ukrývání výzbroje, bojovníků a k přesunům vojsk. To bylo již mnohokrát dokumentováno nejen izraelskou rozvědkou, vojáky a odborníky, ale také západním tiskem, např. The Telegraph, Reuters, aj.

Na zasedání Rady bezpečnosti OSN řekl izraelský vyslanec při OSN Danny Danon, že s ohledem na mírové urovnání z roku 2006 nastíněné prostřednictvím rezoluce 1701 „…už není čas na polovičatá opatření, musí být prosazena v plném rozsahu a bez prodlení“. Tedy v zásadě souhlasil s Borrellem. Požadoval ale také naplnění ustanovení, které říká, že na hranici by měla být libanonská armáda, nikoli íránská zástupná síla Hizballáh. „Už nikdy se židovský lid nebude skrývat před monstry, jejichž smyslem života je vraždit Židy,“ řekl Danon v New Yorku. To možná Borrell přeslechl, nicméně Izrael na tom právě pracuje.

Sympaticky může působit Borrellův požadavek na záruku suverenity Izraele i Libanonu. Izrael dosud vždy byl schopen si ji udržet a je za to obviňován jako válečný zločinec. Libanon ji ztratil prostřednictvím desítek tisíc palestinských uprchlíků a neexistuje síla, která by je z té země dostala, protože je nikdo jiný nechce. A pod vlivem íránského teroristického výsadku Hizballáhu, který desítky let zemi rozvrací politicky, společensky i hospodářsky, a na Izrael z Libanonu už desítky let útočí. Podle nejnovějších odhadů amerického Kongresu by měl mít Hizballáh až 50 tisíc bojovníků a asi 150 tisíc raket. Nač asi? Že by tím chtěl ručit za suverenitu?

Suverenitu Izraele a Libanonu, ale také Jordánska, Sýrie a lodí v Rudém moři ohrožuje Írán. O tom se už ale Borrell nezmiňuje.

Civilní oběti jsou politováníhodné v každé válce, v každém konfliktu. „Je nutno mířit pouze na legitimní cíle,“ znělo v obvinění Izraele z válečných zločinů z úst vysokého komisaře OSN pro lidská práva Volkera Türka. Ve válce teroristů je pojem „civilní oběť“ značně relativní. Civilisté se v rukou teroristů mění ve vojenskou strategickou sílu. Teroristy jsou dokonce i zaměstnanci OSN. Borrell ale zmiňuje civilní oběti pouze v Libanonu. Ty Izraelské, ani oběti muslimských (palestinských) teroristů v Evropě, ho nedojímají, pro ně lidská práva nepožaduje.

Josep Borrell je buď antisemita, nebo levičácký sluníčkář a pacifista, anebo by nejraději ukončil válku a jednal v míru a porozumění. Tomu věřme, to je pochopitelné a legitimní. Válku si nikdo nepřeje. Ani na Blízkém a Středním východě, citlivém místě pro strategii, politiku i světové hospodářství. Jediný, kdo by mohl mít z tamní války radost, je asi jen hnutí Just Stop Oil.

Řešení tamního konfliktu představuje celý komplex složitých otázek, na které máme hejna expertů, vědců a poradců na politiku, sociologii, historii, vojenskou strategii, antropologii, globální ekonomiku, teologii a archeologii. A porozumět tamní současné situaci … ne, není tak obtížné. Albert Einstein vyvrátil Newtonovu nebeskou mechaniku, když prohlásil, že všechno je relativní. Ale i pak Země zůstala kulatá, otáčí se stále stejným směrem, každý letopočet dělitelný čtyřmi je přestupný, jablko nepadá daleko od stromu a prdel patří do kalhot.

P.S.: Několik hodin po zveřejnění Borrellova prohlášení Írán zahájil mohutnou raketovou ofenzívu proti Izraeli. Vyslal svých 180 balistických raket proti legitimním vojenskými cílům. Tím jsou všichni Židi.