ERÚ vydal ceník podpory kombinované výroby

Ilustrační foto: Willfried Wende z Pixabay

Energetický regulační úřad (ERÚ) ve svém nedávno vydaném Energetickém regulačním věstníku stanovil zelené bonusy pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla (KVET). Týká se nejen nově zprovozněných zařízení od roku 2022 s výkonem do 1 MW, ale po dvou letech je vypsaný bonus i pro starší zdroje do 5 MW postavené před rokem 2022.

Zelené bonusy se pohybují zhruba od 60 do 856 Kč/MWh v závislosti na výkonu zdroje a době jeho provozu v hodinách ročně.

„Aby dokázaly být obnovitelné zdroje konkurenceschopné uhelným elektrárnám, dotuje se jejich výstavba a případně i provoz. Aby kogenerace byla schopná na takovém trhu ekonomicky fungovat, je nutné ji také podpořit. To znamená, že za jakýchkoliv okolností na trhu s elektřinou a plynem bude investice do kogenerace návratná. A podporovat ji chceme, protože je to stabilní a flexibilní zdroj s účinností až kolem 90 procent a lepšími vlastnostmi, než mají uhelné elektrárny. Na tento krok řada lidí čekala, někteří už dokonce s připravenými projekty, takže by to mohlo rozhýbat prodeje a rozvoj kogenerace u nás,“ poznamenává Lukáš Dobeš, ředitel společnosti Tedom Esco, dodavatele energetických zařízení.

Kogenerační zdroje energie do 1 MW mohou být odpovídající řešení například pro velké firmy, teplárny, ale také pro provozovatele bazénů, hotelů, velkých škol apod. 

Kombinovaná výroba elektřiny a tepla byla Evropskou unií uznána jako vhodný prostředek pro dekarbonizaci a decentralizaci energetiky. Její role při transformaci evropské energetické sítě by tak měla být zásadní. 

Zařízení umožňuje vyrábět elektřinu a teplo zároveň přímo v místě spotřeby a s mnohem větší účinností, než při oddělené výrobě elektřiny a tepla. V kombinaci s fotovoltaikou, tepelným čerpadlem nebo třeba s využitím biomasy mohou tvořit zajímavé decentrální celky, které mohou fungovat i v ostrovním režimu. Zároveň jsou však ideální pro takzvané služby výkonové rovnováhy, kdy mohou rychle a efektivně posílat do veřejné sítě výkon, který zrovna chybí z obnovitelných zdrojů. 

„Jádro vyrábí pořád, obnovitelné zdroje jen někdy, kogenerační jednotky vyrábět mohou a nemusí. Takže je to výborné doplnění energetického mixu. A jejich výhody oceníme hlavně v zimě,“ vysvětluje Lukáš Dobeš. „Letos byly zaregistrovány celkem asi 4 MW v podobě menších kogeneračních jednotek, před energetickou krizí to bývalo 15–20 MW. Do konce roku 2025 očekáváme, že se zprovozní nové jednotky s celkovým výkonem přibližně 30 MW.“

Pro srovnání: zelené bonusy pro výrobu elektřiny ze solárních zdrojů se pohybují od 2100 do 18 000 Kč/MWh, pro větrné elektrárny od 590 do 3200 korun za megawatthodinu.