Cyklisto: Nepodceň to a Zapni světlo

  

Praha 10. září 2024 (PROTEXT) – Bezpečnost na kole je nutné řešit celoročně, nejen během hlavní cyklistické sezony. Absolutním základem je samozřejmě kvalitní cyklistická helma. Aktuálním tématem je ale také denní svícení, které se v okolních státech stává běžným standardem. Osvětlení cyklisty i během dne totiž snižuje riziko nehody a související zranění o 19 %*. I na to upozorňuje projekt Zapni světlo.

Edukace cyklistické veřejnosti je důležitým tématem. Projekt Zapni světlo má za cíl akcentovat, že bezpečnost na kole není jen o nasazení cyklistické helmy. Neméně důležitým faktorem je i dobrá viditelnost cyklisty jak silničním provozu, tak na cyklostezkách. „Nezáleží přitom na tom, v jakém ročním období se nacházíme. I během jarních a letních slunných dnů může být viditelnost bikera snížena, například ve stínu. V průběhu právě přicházejícího podzimu pak samozřejmě rizikových situací nastává mnohem více. A není to jen o brzkém smrákání, špatná viditelnost je samozřejmě i při mrholení, mlhách, oslňujícím zapadajícím slunci atd. Vyjet bez blikaček je hazardování s vlastním zdravím. Ne vždy jsme v provozu totiž vidět tak, jak si myslíme,“ uvádí Jan Schindler, majitel společnosti Schindler s.r.o.

(Ne)osvětlení v dánském průzkumu

O tom, že osvětlený cyklista je lépe vidět, není pochyb. Nevyvratitelná fakta dokázal i dánský průzkum*, který se zaměřil na to, jak celodenní svícení snižuje pravděpodobnost kolize například s autem. Expertní tým oslovil téměř 4 000 dobrovolných cyklistů, kteří se zapojili do výzkumu. Polovina z nich měla celoročně namontovaná světla a zapínala je při každé vyjížďce. Druhá polovina jezdila bez osvícení. Výsledkem byl nevyvratitelný fakt, že osvětlená skupina cyklistů měla o 19 % nižší počet nehod. Trvalé používání světel tak jednoznačně snižuje riziko úrazu nebo fatálních důsledků například po střetu s autem.

Knog s novou energií

Společnost Schindler s.r.o. dlouhodobě spolupracuje s australskou společností KNOG, výrobcem funkčních a designově dokonalých cyklo a outdoor doplňků. KNOG je zapojen i do projektu Zapni světlo a aktivně podporuje edukativní kampaň cílenou na všechny cyklisty. Tradiční dodavatel (nejen) světel nabízí ve svém portfoliu více než stovky produktů, které nejenže dobře vypadají, ale zásadně zvyšují bezpečnost cyklistů v provozu. Knog právě prochází výrazným rebrandingem, jehož součástí je i nové směřování značky. „Naším cílem je nová dynamická identita, která zachycuje energii a inovace, jež nás pohánějí k tomu, abychom inspirovali, šokovali, bavili a navazovali kontakt s naším publikem po celém světě,“ uvedl obchodní ředitel společnosti KNOG Travis Rich při představení nového loga v Praze v rámci světové roadshow. Značka Knog vyjadřuje rebelského ducha a nebojácnou kreativu. A to vše ruku v ruce s bezpečnou cyklistikou.

Ambasadory projektu Zapni světlo je mimo jiné i snowboardistka Eva Adamczyková či vicemistr světa v biketrialu Damjan Siriški, kteří se setkání s Knogem také účastnili.

Deset nejčastějších mýtů proč cyklisté nevyužívají celodenní osvětlení

V české společnosti panuje řada mýtů, proč není osvětlení cyklisty důležité. Cyklisté se často mylně domnívají, že jsou vidět i v pološeru nebo že postačí odrazky na kole. Deset nejčastějších mýtů uvádíme zde:

Nejezdím v nociJezdím jen po cyklostezkáchVe městě je přece městské osvětleníMám přece odrazky a to stačíNebaví mě pořád kupovat do světel baterkySvětla jsou draháDávám si velký pozor, nic se mi nemůže státStačí, že mám výrazné oblečení s odrazkamiNikdo z mých kamarádů cyklistů ve dne nesvítíSvítím, ale na jaře a v létě ne, není to potřeba

Projekt Zapni světlo vyvrací všechny tyto mýty s cílem upozornit cyklisty, že i denní svícení zásadně ovlivňuje bezpečnost nejen v silničním provozu. Více o projektu se dozvíte na www.zapnisvetlo.cz

 

O společnosti Schindler

Společnost Schindler působí na trhu už od roku 1991 a je výhradním distributorem prémiových kol a elektrokol Ghost, Lapierre a Look pro Česko, Slovensko a Maďarsko. Mimo to má v distribuci i cyklistické a sportovní doplňky, oblečení a komponenty předních světových výrobců, jako jsou Continental, Fulcrum, Corima, Santini, Cratoni, Knog, Qeridoo, SKS Germany, Adidas a další.

 

* Safety effects of permanent running lights for bicycles: A controlled experiment, Denmark 2004 – 2005

 

ČTK Connect ke zprávě vydává obrazovou přílohu, která je k dispozici na adrese http://www.protext.cz.