Stárnoucí Japonsko se potýká s pomalým zaváděním bezhotovostních plateb

  

Bezhotovostní platby se v Japonsku rozšiřují, země však stále zaostává za ostatními velkými ekonomikami v zavádění této technologie. Může za to stárnoucí populace, která stále dává přednost hotovostním transakcím. S odkazem na nedávné vládní sdělení o tom informuje agentura Kyodo News.

Celkový objem bezhotovostních plateb v Japonsku činil v roce 2023 126,7 bilionu jenů (885 miliard dolarů), což podle údajů ministerstva hospodářství, obchodu a průmyslu představuje rekordních 39,3 procenta celkové spotřeby. Cílem vlády je dosáhnout 40 procent do roku 2025.

Poměr bezhotovostního platebního styku přesto výrazně bledne ve srovnání s ostatními zeměmi.

V roce 2021 zaznamenala Jižní Korea 95,3 procenta, Čína 83,8 procenta a Austrálie 72,8 procenta, jak vyplývá z dat asociace Payments Japan Association. Poměr ve Velké Británii činil 65,1 procenta, Spojené státy zaznamenaly 53,2 procenta.

Ministerstvo uvedlo, že příčinou relativně pomalého zavádění bezhotovostních plateb v Japonsku by mohla být rychle stárnoucí japonská společnost a hluboce zakořeněná záliba spotřebitelů v hotovosti. Úřad dodal, že bude vyvíjet další úsilí pro rozvoj bezhotovostních plateb, a to podporou větší konkurence mezi poskytovateli služeb.

Podle způsobů úhrady byla loni v Japonsku zdaleka nejpreferovanější možností kreditní karta, která představovala 83,5 procenta všech transakcí. Následoval QR kód (8,6 %) elektronické peníze (5,1 %) a debetní karta s 2,9 procenty, uvedlo ministerstvo.

Bezhotovostní platby se výrazně prosadily během pandemie koronaviru, kdy se spotřebitelé vyhýbali fyzickému kontaktu. Vláda na jejich podporu zavedla programy s odměnami v podobě bodů.

Podíl bezhotovostních plateb, který v roce 2019 před pandemií činil 26,8 procenta, se v roce 2021 zvýšil na 32,5 procenta a v roce 2022 na 36,0 procenta.

K tehdejšímu růstu částečně přispělo rychle se rozšiřující vypořádání pomocí QR kódů, nabízené službami jako jsou PayPay a Rakuten Pay. Rostoucí počet spotřebitelů si tuto technologii osvojil díky jejímu pohodlí a bezpečnosti, uvedlo ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu.

Japonská vláda uvedla, že by ráda zvýšila podíl bezhotovostních plateb až na 80 procent, ale neupřesnila časový rámec. Jako součást těchto snah zavedla speciální digitální platební systém, navržený pro Světovou výstavu 2025 v Ósace. Ta potrvá od poloviny dubna do poloviny října příštího roku.

 

Tento text je součástí projektu informování o české účasti a dění na Expo 2025 v gesci Protext ČTK.